Kawa – jak najlepiej wykorzystać jej właściwości?
- Przede wszystkim – należy koniecznie zwracać uwagę na datę ważności.
- Wrogami kawy jest dostęp powietrza i światła, wilgoć i przegrzanie. Nie przekładaj kawy ziarnistej do puszki, która nie zawsze jest szczelna i może wpływać na smak naparu. Nie trzymaj kawy w pobliżu kuchenki czy kaloryfera. Miel kawę tuż przed parzeniem, jeśli chcesz z niej wydobyć maksimum doznań smakowych i zapachowych. Pamiętaj, że kawa łatwo chłonie inne zapachy i wtedy filiżanka napoju zalatuje rybą, czosnkiem czy odświeżaczem powietrza.
- Zapachu kawy nie lubią koty, fusy użyźnią ziemię w ogródku (zwłaszcza pod marchwią), a zmielona – usunie przykre zapachy z lodówki. Można stosować ją jako peeling lub –zaparzoną, mocną – jako przyciemniacz do włosów.
- Jeśli nie masz w domu mnóstwa kawoszy, nie kupuj wielkich opakowań kawy, lecz małe, by zachować pełnię jej właściwości.