Kawę można lubić lub nie, ale warto o niej wiedzieć więcej.

  • Najpierw na Półwyspie Arabskim zaczęto ziarna kawy prażyć, tłuc i zalewać wodą. Specjalne naczynie z tłoczkiem zastosowano w Europie, w XVIII wieku. Dziś możliwości jest o wiele więcej.
  • Ekspres do kawy, jeszcze niedoskonały, lecz opatentowany, powstał w Turynie w końcu XIXw. Znacznie wydajniejsi byli kolejni jego następcy, aż po dzisiejsze, wspaniałe i wydajne maszyny, włącznie ze skonstruowanym w 1948 r we Włoszech ekspresem, jaki znamy dziś, ze wspaniałą pianką na kawie. Dziś mamy ekspresy domowe i przemysłowe, na kapsułki, kawę mieloną lub ziarnistą – do wyboru.
  • Na początku XX wieku młoda niemiecka gospodyni podziurawiła gwoździem miedziany garnek, włożyła do niego uformowaną bibułę, jakiej używał jej syn i tak powstał pierwszy, prosty w użyciu i czyszczeniu ekspres przelewowy: pyszna kawa bez fusów, zupełnie nowy smak.
  • Przy okazji: kawa rozpuszczalna, wynalazek lat 50. XX wieku, ma zwykle mniej kofeiny niż mielona.

Ciekawska