Kilka starych przepisów, prosto z „Doskonałej kuchni” M. Marciszewskiej

Kilka starych przepisów, prosto z „Doskonałej kuchni” M. Marciszewskiej, 1929, Tow. Wyd. Bluszcz.

Zupa grzybowa: Wziąć grzybów suszonych, licząc trzy sztuki na osobę, doskonale wymyć, odgotować, wyjąć z wrzątku, włożyć w garnek kamienny, dodać 2 cebule, 2 marchwie, 2 pietruszki i 1 brukiew, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą zupełnie miękkie, zupę przecedzić, zaciągnąć łyżką masła z odrobiną mąki pszennej, ugotować na zupie delikatne kluski francuskie i podawać natychmiast, by nie opadły. Grzybki pokrajać w cieniutkie paski, włożyć do wazy.

Sos z powideł wiśniowych: Usmażyć szklankę dobrych powideł w tłustości od pieczeni wieprzowej, wlać kilka łyżek sosu od tejże pieczeni, szklankę wina, trochę cukru, goździków, cynamonu, zagotować, przefasować i zalać albo podać w sosjerce do pieczeni z wieprza lub dzika.

Polędwica wieprzowa na pieczyste: Świeżą polędwicę wymoczyć, położyć na blasze, piec w piecu, polewając masłem, potem osypać bułką; jak się przyrumieni, wyłożyć na półmisek kładąc z jednej strony polędwicę, a z drugiej – duszoną ze świeżą słoniną, lub szmalcem gęsim, kapustę, a będzie wyborna.

piernikKarp po polsku: Nastawić w rondlu piwa po połowie z octem tyle tylko, by rybę zajęło; pokrajać drobno seler, parę cebul, marchew, wziąć kilka angielskiego i prostego pieprzu, bobkowych liści, parę goździków, soli i cytrynowej skórki; zagotować to wszystko razem. Skoro się kilka razy zagotuje, włożyć karpia, wrzucić skórkę żytniego chleba; a gdy się na mocnym ogniu zagotuje, wlać szklankę wina, dodać kawałeczek masła, cukru, imbiru, kaparów, oliwek, cytryny pokrajanej w plasterki; to wszystko razem gotować, często potrząsając, aż się z tego sos uformuje, wyłożywszy karpia na półmisek oblać tym sosem i wydać.

Pierniki z suchemi konfiturami: Czystej miodowej patoki zasmażyć, zszumować, przecedzić przez sito, wlać trochę pomarańczowej wody, dodać mąki pszennej po połowie z kartoflaną, zamiesić z miodem na niezbyt gęste ciasto, potem rozciągnąć na grubość palca na blasze, posmarowanej oliwą, albo olejkiem migdałowym, nałożyć suchemi konfiturami, cykatą albo smażoną pomarańczową skórką krajaną, przykryć znowu ciastem, pokrajać w kawałki i upiec w letnim piecu.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content