Konkretnie, w plenerze lub w domu

kociolek]Kociołek 1 – słupki mięsa (schab środkowy, indyk, filet z piersi kurczaka, dobra wołowina lub mięso mieszane) zrumienić w kociołku nad ogniskiem (kto woli, może w garnku na domowej kuchence), dodać fasolę szparagową, słupki marchwi, kolorowej papryki i selera, piórka lub półplasterki cebuli, słupki obranych ziemniaków, podlać wodą, wsypać sól, pieprz, zioła (rozmaryn, cząber, świeży majeranek, czosnek), dusić powoli około 40 minut – do godziny, aż mięso całkiem zmięknie. W połowie duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Podając, można posypać grubo tartym serem.

Kociołek 2 – podsmażyć dowolne mięso mielone z czosnkiem, pieprzem i solą. Dodać siekaną cebulę, zrumienić. Wlać ½ szklanki wody (w razie potrzeby uzupełniać, by się nie przypaliło), wsypać startą na grubej tarce włoszczyznę (białą część pora, drobno krojoną, dodaj pod koniec) i puszkę czerwonej fasoli. Dusić na wolnym ogniu przykryte, mieszając; po 15 min. wrzucić pokrojone pomidory bez skórki (mogą być z puszki, ale nie koncentrat). Często mieszać! Gdy wszystko miękkie, wrzucić gorący, odsączony makaron, np. świderki, dobrze wymieszać i zostawić bez ognia na 10 minut, by doszło. Koniecznie trzeba posypać natką i – hojnie! – żółtym serem.

Kociołek 3 – do kociołka wlej trochę wody, dodaj poszatkowaną kapustę białą i odciśniętą kiszoną w proporcjach 1:1, sporo cebuli, aromatyczne jabłko ze skórką, lecz bez gniazda nasiennego, koniecznie bardzo, bardzo dużo siekanego kopru, pokrojoną w kostkę kiełbasę białą i wędzoną. Jeśli całość jest zbyt kwaśna, podczas gotowania odlej sos i uzupełnij wodą, jeśli za mało kwaśna – dodaj octu jabłkowego. Konieczne przyprawy to mielony kminek, cząber, odrobina gałki muszkatołowej. Duś aż zmięknie. Proste, nietłuste, znakomite z chlebem lub do ziemniaków.

Deser z grilla – nieobrane banany i aromatyczne jabłka owinąć w folię aluminiową (pojedynczo), grillować 15-20 min, zależnie od temperatury (można w piekarniku). Podawać w folii, a do towarzystwa – lody śmietankowe lub waniliowe i zimny likier advocat (dla dorosłych).

Pyszna Józia