Kuchnia dla zabieganych, którzy czasem chcą przyjąć na obiedzie gości

Jak osiągnąć najlepszy efekt przy minimalnym nakładzie czasu i pracy? Bardzo łatwo. Bardzo tanio.

  • Najpierw – lista zakupów, dokładna, z przyprawami i serwetkami włącznie.
  • Na dzień przed przygotuj bazę do deseru: trzy galaretki w proszku, każda innego koloru (koniecznie!), rozpuść w połowie zalecanej ilości wody i wlej do pojemników, z których nazajutrz będzie łatwo ją wyjąć zanurzając denko na chwilkę do gorącej wody, a potem pokroić w kostkę około 2×2 cm. Póki co, gdy ostygnie, wstaw ją do lodówki.
  • Wieczorem możesz już nakryć stół, bo jutro po pracy możesz nie mieć dość czasu.
  • Po powrocie do domu przygotuj najpierw ciepłą przekąskę: nieduże pieczarki umyj, osusz, z każdej usuń ogonek. Ułóż kapelusze miseczką do góry, oprósz solą, niech nabierają smaku.
  • Drugie danie – do garnka wrzuć na oliwę krojone: cebulę, 2 ząbki czosnku, małą cukinię, 3-4 nieduże pomidory w ćwiartkach, podduś około 10 minut, posól. Dodaj mrożoną włoszczyznę, małą puszkę koncentratu pomidorowego, jakieś zioła, 2-3 serki topione. Duś powoli około 10 minut, wyłącz, niech dojrzeje ok. 20 minut. Podasz z makaronem lub ryżem.
  • Pora na zupę, którą przed podaniem można podgrzać: sok pomidorowy (np. z kartonu) wlej do garnka, dodaj nieco mielonego, suszonego czosnku, mielonej czerwonej papryki łagodnej, lubczyk (może być suszony, choć świeży jest lepszy), sól i pieprz. Mocno podgrzej i tyle. Podawaj – jeśli brak czasu – z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany lub zrób grzanki: na patelni rozgrzej lekko masło z ząbkiem czosnku, wrzuć pokrojoną w kostkę 1×1 cm czerstwą bułkę, niech się zrumieni. Gotowe!
  • Tuż przed gośćmi ułóż na patelni na oliwie lub maśle kapelusze pieczarek, w każdym ułóż kawałek żółtego sera i duś przykryte powoli ok. 10 minut, a potem odkryte jeszcze przez 5 minut, niech odparują.Deser? Kostki galaretki w szklanej misie, wymieszane z owocami (banan, mandarynka, truskawka itp.), pokryte na wierzchu cienką warstwą serka waniliowego.

W sumie – około 30-40 minut pracy; efekt – świetny!

Pyszna Józia