Kuchnia z resztek – to jest to, o czym zapobiegliwa gospodyni myśli już wówczas, gdy patrzy na uginający się od pełnych półmisków stół

Zasada pierwsza: resztki mrozić natychmiast po wyniesieniu ich z powrotem do kuchni. Chyba, że przewidujemy ich podanie na kolejny posiłek (nie wszystko można mrozić, np. sałatki w większości nie).
Zasada druga: kuchnia z resztek wymaga inwencji i kreatywności, oraz – zazwyczaj – dużej ilości rozmaitych przypraw, by powstały nowe smaki i aromaty.
 Zapiekanka ziemniaczana: ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Układaj warstwami na patelni a jeszcze lepiej – w garnku żaroodpornym najpierw kilka cienkich plasterków boczku (można zamiast tego posmarować oliwą), na to warstwa ziemniaków, odrobina soli i pieprzu, siekane pieczenie, pasztety i wędliny, cienkie plasterki surowej cebuli, na to znowu ziemniaki itd. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Całość zalać niezbyt gęstą kwaśną śmietaną, wymieszaną z surowym jajkiem. Zapiekać do zrumienienia.

 Zapiekanka makaronowa: garnek żaroodporny wysmarować tłuszczem. Makaron ugotować na półmiękko, schłodzić zimną wodą i wymieszać z 1–2 surowymi jajkami, kawałkami ryby (np. z galarety czy pieczonej), siekanymi jajkami na twardo, gotowaną słodką kapustą i przyprawami. Włożyć do formy, przykryć żółtym serem, zapiekać do zrumienienia.

 Krokiety bigosowe: usmażyć ciasto jak na naleśniki i wypełniać farszem: poszatkować i ugotować kawałek słodkiej kapusty, dodać podduszoną cebulę, kilka pieczarek i resztkę bigosu. Zawijać krokiety, panierować i obsmażać na rumiano.

 Ciasto drożdżowe albo strucla makowa: rozmrozić, panierować w jajku wybełtanym z mlekiem, oraz w bułce tartej; kłaść na rozgrzaną oliwę lub masło i podsmażyć na rumiano po obu stronach. Podawać samo, lub np. posypane czekoladą, z kulką lodów waniliowych.

 Sernik mrożony – dobrze, jeśli przed zamrożeniem został pokrojony w słupki; wówczas natychmiast po rozmrożeniu nadaje się znakomicie, jako farsz do naleśników, posypywanych wewnątrz kakao, ewentualnie smarowanych cienko Nutellą. Można też spróbować innej wersji: naleśnik smarować musem jabłkowym, położyć słupek sernika, zawijać i zajadać!



 

Bieżący numer

Bieżący numer w .pdf

Nr 22(813) ROK XXXI
Następne wydanie 8.12.2022

Najnowsze wiadomości

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content