Kuchnia zdrowsza, choć równie pyszna jak tradycyjna, ale bez stołowego cukru.
Konfitury z ksylitolem: najlepsze, gdy są słodkie, dobrze więc odmierzyć tyle samo ksylitolu, ile dotychczas braliśmy cukru: kilo na kilo. Owoce, na przykład wiśnie (mogą być mrożone), zasypujemy ksylitolem, przykrywamy, a po około 2-3 godz. dodajemy ciut wody i dusimy przykryte, w szerokim garnku o grubym dnie powolutku, by ledwo migotały, przez około 30 minut. Nazajutrz smażymy odkryte przez 30 minut od zagotowania, po czym gorące wlewamy do czystych słoików, zakręcamy i już! Można „podkręcić” je dodając nieco spirytusu lub nalewki, przyprawiając imbirem, cynamonem, wanilią, białym pieprzem.
Marmolada z ksylitolem lub stewią: na kilo dowolnych owoców dajemy ok. pół kilo ksylitolu. Jeśli używamy stewii, trzeba samemu wyczuć smak: inna będzie ilość stewii w proszku, inna tabletek, a jeszcze inna – syropu wygotowanego z suszu. Owoce kroimy drobno, gotujemy aż się rozpadną w małej ilości wody, dodajemy środek słodzący i odrobinę soli (tak!), odparowujemy niemal całą wodę, a następnie miksujemy lub przecieramy przez gęste sito. Ponownie zagotowujemy, wkładamy gorącą marmoladę do wyparzonych słoików, otwarte wkładamy na około 20-30 minut do ciepłego piekarnika, potem zaraz zamykamy.
Dżem z ksylitolem: miękkie owoce (maliny, jagody, truskawki) zasypujemy ksylitolem w proporcji 1 część ksylitol na 8 części owoców, dodajemy nieco soku z cytryny i powolutku podgrzewamy w garnku o grubym dnie (byle nie emaliowanym). Kiedy pokaże się sok z owoców, dodajemy, szybko mieszając, pektynę żelującą (żelfix, dżemix czy podobny środek) w ilości zalecanej przez producenta dla tej ilości owoców, jakiej używamy. Mieszając, gotować aż zgęstnieje – zwykle wystarcza około 5-10 minut. Dalej – jak zwykle, aż do zimowego popołudnia, gdy otworzymy smakowity słoiczek, a jego słodki aromat wypełni cała kuchnię. Smacznego!
Bez słodzenia: wypełnij słoiczek owocami, dodaj nieco (malutko) grubej soli, np. himalajskiej, leciutko zakręć i pasteryzuj przez 14 min. Dokręć przykrywki i odstaw. Bardzo ciekawy smak! Tak samo można przechowywać warzywa.
Pyszna Józia