Z MIELONEGO MIĘSA…

Kotlety mielone – dowolne mięso mielone (pamiętając, że wołowina jest zwykle twardawa i dość sucha), a najlepiej – mieszane wieprzowo-drobiowe, wyrób dokładnie z 2-3 łyżkami suszonej włoszczyzny (tej drobniusieńkiej), bułką namoczoną w mleku i mocno odciśniętą, 1-2 jajkami, solą, pieprzem, łyżeczką mielonej kurkumy, łyżką siekanej natki (może być suszona), łyżką koncentratu pomidorowego, łyżką musztardy, łyżką gorącej wody. Gdy masa jest zwarta i gładka, formuj niewielkie kotleciki, otocz w tartej bułce i smaż na oleju po obu stronach, a potem niech dojdą układane warstwami w garnku o grubym dnie, pod przykryciem, na maleńkim gazie.

Pulpety – mielone mięso, najlepiej drobiowe, wyrób z jajkiem, bułką namoczoną i odciśniętą, pieprzem, solą, 1-2 łyżkami manny, kilkoma łyżkami siekanego koperku. Gdy gotowe, formuj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i gotuj je bez pośpiechu przez około 20 minut we wrzącym bulionie (może być z kostki). Podawaj z sosem pieczarkowym, musztardowym czy pomidorowym. Pozostały wywar to świetna baza do pomidorowej czy cebulowej.

Zapiekanka z makaronem – na patelni przesmaż do zrumienienia lekko posolone mielone mięso wymieszane ze sporą, siekaną cebulą i czosnkiem. Zdejmij, na tym samym tłuszczu podduś pieczarki w plasterkach z dużą ilością pieprzu, małą soli. W formie na dnie układaj surową cebulę w plasterkach, lekko osoloną, a na to cienkimi warstwami ugotowany makaron, mięso, pieczarki, i znowu makaron, mięso i pieczarki, Wszystko polej obficie sosem pomidorowym z mnóstwem ziół świeżych lub mrożonych, a wierzch posyp bardzo grubo tartym serem. Zapiekaj bez pośpiechu, do zrumienienia sera.

Zapiekanka z ziemniakami – do żaroodpornego naczynia, dobrze wysmarowanego tłuszczem, włóż na dno warstwę ziemniaków, na to mięso przygotowane jak wyżej, kiszoną, siekaną i odciśniętą kapustę doprawioną kminkiem i odrobiną oleju. Układaj wszystko warstwami, na wierzchu pozostawiając ziemniaki. Wszystko polej jasnym piwem i zapiekaj, najpierw przykryte, a potem nie, do zrumienienia ziemniaków.

Pyszna Józia

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content