Na Pradze Południe powstaje muzeum czekolady

Na Pradze Południe powstaje muzeum czekolady

Na mapie Warszawy już niedługo pojawi się nowe miejsce. Będzie nim Muzeum Czekolady, które powstaje tuż obok Fabryki Czekolady E.Wedel na Kamionku, znanej z produkcji takich kultowych słodkości, jak chociażby słynny torcik Wedla – rarytas w czasach PRL-u.

Najsłodsze muzeum w Warszawie

Muzeum Czekolady w Warszawie zostanie otwarte w zrewitalizowanym budynku, który dawnej służył do przechowywania i przetwarzania kakao. Miejsce jest jak najbardziej odpowiednie, ponieważ obiekt przypomina kształtem gigantyczne kostki czekolady. Będzie to miejsce, w którym każdy będzie mógł nie tylko poczuć słodki zapach, ale także poznać historię czekolady, zobaczyć, jak produkuje się kultowe produkty, a na koniec wycieczki podziwiać piękną panoramę Warszawy z tarasów tego nowego budynku

Budynek przyszłego Muzeum Czekolady jest ciekawy zarówno z zewnątrz jak i w wewnątrz. Materiały i szare cegły ułożone w dekoracyjne motywy nawiązują do dawnych zdobień gmachu wedlowskiej fabryki i tradycji architektonicznej warszawskiego Kamionka. Z tarasu na szczycie sześciopiętrowego budynku roztacza się wyjątkowy widok na panoramę Warszawy i Park Skaryszewski. Całość ma powierzchnię ponad 8 tysięcy metrów kwadratowych.

Poza Muzeum Czekolady oraz Pijalnią Czekolady, do nowego budynku zostanie przeniesiona produkcja takich produktów marki E.Wedel jak Chałwa Królewska, Sezamki czy słynne Baryłki. Powstanie tu także nowe laboratorium R&D (badań i rozwoju) oraz rozbudowana pracownia Rarytasów, czyli manufaktura, w której ręcznie produkowane są wyroby dla sieci Pijalni Czekolady E.Wedel. To właśnie tam będzie działać muzeum czekolady i Pijalnia Czekolady E.Wedel.

Otwarcie Muzeum Czekolady już jesienią

Muzeum Czekolady na Kamionku otworzy drzwi dla zwiedzających już jesienią 2024 roku. Na czele placówki stanie Robert Zydel, który przez ostatnie trzy lata kierował Państwowym Muzeum Etnograficznym.

To jedyne miejsce o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej, w dodatku nawiązujące do historii rodziny Wedlów, którzy byli jednymi z twórców czekoladowych dziejów w Polsce. Poprzez interaktywne wystawy, zapachy, smaki i tekstury, inspirujemy zmysły i dzielimy się pasją do czekolady, pozwalając naszym gościom odkrywać tajemnice wyjątkowego procesu jej tworzenia – mówi Zydel. I dodaje – nawigacją po powstającym muzeum będzie unoszący się w powietrzu zapach czekolady.

Wedel do współpracy przy tworzeniu Muzeum Czekolady zaprosił renomowaną warszawską pracownię BiM Architekci, natomiast wykonawcą robót budowlanych jest HOCHTIEF Polska. Za projekt i realizację wystawy w Fabryce Czekolady E.Wedel odpowiada Pracownia WWAA, za treści multimedialne – Lunapark Motion Arts Collective, a za identyfikację wizualną – Studio Homework. Doradztwem inżynieryjno-technicznym zajmuje się firma ARUP, kwestie dostępności i inkluzyjności miejsca konsultowano z Fundacją Polska Bez Barier.

Tworząc nowe przestrzenie oraz część wystawienniczą Fabryki Czekolady E.Wedel, firma współpracowała również z wieloma pasjonatami czekolady oraz historii rodziny Wedlów, w tym swoimi pracownikami, a także lokalnymi instytucjami kultury. Dodatkowo, w ramach otwartych konsultacji społecznych projekt prezentowany był na spotkaniach organizowanych przez Urząd Gminy Praga Południe, a także zatwierdzany przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Fabryka Wedla w Warszawie

Wedel jest obecny na warszawskim Kamionku od lat 30-tych XX w., gdy Jan Wedel, syn Emila, wnuk Karola – założyciela firmy, zbudował tu zakład produkcyjny. Fabryka od tego czasu pozostaje sercem produkcji kultowych słodyczy.

Oficjalną datą powstania firmy Wedel jest rok 1850. Jej założycielem był Karol Wedel, który początkowo pracował w cukierni Karola Grohnerta, znajdującej się przy ul. Piwnej 12 w Warszawie. Po sześciu latach usamodzielnił się i w 1851 w kamienicy Hryniewicza przy ul. Miodowej 12 (na rogu ul. Kapitulnej, vis-à-vis kościoła kapucynów) otworzył cukiernię i warsztat rzemieślniczy. Przy zakładzie powstała Parowa Fabryka Czekolady p.f. „C. E. Wedel”. Wedel produkował karmelki, ciasta i figurki cukrowe, czekoladę twardą, czekoladę do picia (już w 1851 serwowano jej 400–500 filiżanek dziennie). W cukierni podawano również herbatę, kakao, poncz, likier, syrop słodowy i inne napoje oraz słodycze.

/JPN/

lokalny portal informacyjny, informacje Warszawa, gazeta Mieszkaniec

Źródło i foto: E.Wedel (materiały prasowe)



error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content