Nie ma to, jak ciepła zupa na chłodny dzień.
Grochówka – żółty groch (szklanka) namocz na noc w zimnej wodzie, ugotuj do miękkości (ok. 45 min). Włoszczyznę zetrzyj na grubej tarce, dodaj do grochu z podsmażonymi, krojonymi w kostkę: boczkiem, cebulą i białą częścią pora w półplasterkach. Dodaj 3-4 krojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek i ciut mielonego kminku. Gotuj do miękkości, na koniec dopraw znowu majerankiem i natką pietruszki. Zupa ma być gęsta, zawiesista i przepyszna.
Kapuśniak – żeberka, najlepiej wędzone (lub zwykłe z dodatkiem wędzonego boczku) gotuj około 45 minut. Wyjmij żeberka, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, a po pół godzinie – pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę, mielony kminek, liść laurowy pieprz i siekany czosnek. Gotuj kolejne pół godziny. Wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, obierz mięso z żeberek i dodaj do zupy. Dopraw sokiem odciśniętym uprzednio z kapusty. To wszystko!
Cebulowa – na chudym rosole gotuj pokrojoną w plasterki, zezłoconą na maśle cebulę (niektórzy dla koloru dodają wyjmowane potem łupiny). Dopraw od razu posiekanym czosnkiem, kurkumą, pieprzem i solą. Także – kieliszkiem białego wina lub brandy. Kto chce, może przed podaniem zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Do tego – małe grzanki z bułki posypane serem lub kostki ścisłego, tłustego sera białego.
Chrzanowa – białe warzywa (seler, pietruszka, biała część pora i dymki, 2-3 ziemniaki) pokrój w kostkę i podduś na maśle klarowanym (nie mogą się zrumienić). Następnie zalej jasnym rosołem i kieliszkiem białego wina, dodaj 3 duże łyżki chrzanu i gotuj ok. 30 min. Włóż jeszcze jedną łyżkę (nie łyżeczkę) chrzanu, pół szklanki śmietany wymieszanej z płaską łyżką mąki, zmiksuj. Przed podaniem (np. z jajem na twardo) „zaciągnij” żółtkiem. Pyszna i zdrowa – drżyjcie, wirusy!
Cukiniowa – w małej ilości wody gotuj tyle samo pokrojonych białych warzyw (jak wyżej), ile cukinii w kostkach. Dodaj sól, biały pieprz, nieco czosnku i słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego bez cukru, zmiksuj razem z 1-2 serkami topionymi. Boskie!
Pyszna Józia