PRECZ Z NUDĄ NA STOLE! ZNANE POTRAWY W NOWEJ ODSŁONIE. ZWŁASZCZA – NALEŚNIKI.

Moje ulubione ciasto na naleśniki, to jajo, maślanka, mąka, ciut soli. Może być bez jajka, lecz zawsze – z 2 łyżkami oliwy, wtedy lepiej się smaży. Chodzi o to, by podać je po nowemu: naleśniki układamy na stosie, tworząc jakby tort, a każdy kolejny smarujemy nową warstwą nadzienia dbając, by była rozłożona równo na całym placku. Gdy gotowe (najlepiej, gdy taki „tort” nie przekracza 10 cm wysokości, jeśli naleśniki były smażone na wielkiej patelni; im mniejsza patelnia tym mniejsza wysokość), na wierzchu kładziemy odpowiedniej wielkości deseczkę lub płaską, okrągłą tackę, lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Gotowe! Ale kto woli lub jest niecierpliwy, może podawać od razu. A oto propozycje farszu, które świetnie nadają się też do naleśników tradycyjnych:

1. młode, siekane liście szpinaku podduszone na maśle z serem typu pleśniowym rokpol z dodatkiem (lub nie) ćwiartek pomidorków koktajlowych;

2. ser twarogowy, rozgnieciony starannie lub zmiksowany z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i cebulą smażoną w maśle na złoto, oraz sporą ilością pieprzu i solą do smaku;

3. pieczarki podsmażone na rumiano z cebulką, solą i pieprzem, a następnie zmiksowane;

4. jaja na twardo zmiksowane z duszoną cebulą, sporą ilością pieprzu, solą do smaku, a następnie wymieszane z siekanym szczypiorkiem.

Naleśniki w nowej odsłonie można też przygotować na słodko, ale wówczas do ciasta naleśnikowego przed smażeniem dodaj nieco (1/2 łyżeczki) cukru:

1. na kolejne naleśniki nakładaj na zmianę powidła śliwkowe i gęstą śmietanę, całość można udekorować stopioną czekoladą;

2. serek waniliowy nakładaj na zmianę z brzoskwiniami i bardzo drobno krojonymi truskawkami;NALESNIKI

3. czekolada gorzka rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką masła i 2 łyżkami słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego i łyżką mocnego alkoholu – spirytusu likieru czy nalewki, wymieszana z dobrze namoczonymi i osączonymi rodzynkami, suszonymi morelami i śliwkami. Po solidnym namoczeniu i osuszeniu owoce pokrój w paski, można dodać orzechy laskowe, kruszone albo mielone.