Przy Wileńskiej powstała jadłodzielnia
Wczoraj przy ul. Wileńskiej 55/57, obok budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, otwarto nową jadłodzielnię. Nowy punkt foodsharingu powstał w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” prowadzonego przez firmę Winiary, a na co dzień opiekować będą się nim wolontariusze Fundacji CHOPS.
W jadłodzielni znajduje się lodówka przeznaczona do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę, jak również regały i szafki na produkty suche. Jak we wszystkich tego typu punktach, każdy będzie mógł zostawić żywność, której nie jest w stanie wykorzystać. Jadłodzielnia przy Wileńskiej będzie czynna codziennie w godzinach 8:00-22:00.
– Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących osób, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki którym możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności – mówił podczas otwarcia nowego punktu Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS.
Przypomnijmy, w Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności rocznie. To oznacza, że statystyczny Polak wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia rocznie! Oczywiście część z tej liczby to straty w procesie produkcji, transportu czy magazynowania, jednak największy udział w marnowaniu mamy my sami. Ponad połowa zmarnowanej żywności to bowiem produkty wyrzucane przez gospodarstwa domowe. Dlatego każde najmniejsze działanie, które może zmniejszyć ten problem ma znaczenie. Warto korzystać z jadłodzielni i dzielić się żywnością, której nie jesteśmy w stanie spożytkować.
Źródło i zdjęcia: Winiary
/EKZ/