Dlaczego młode ziemniaki jadamy ze skórką, a stare – obieramy?

rady

Dlaczego z młodych ziemniaków trudno jest zrobić chrupiące placki albo jędrne kopytka? Dlaczego młode ziemniaki jadamy ze skórką, a stare – obieramy?

To proste. Młode, świeżo wykopane ziemniaki zawierają mnóstwo wody i stosunkowo mniej skrobi, która jest „lepiszczem” placków, kopytek czy kartaczy. Gdy przez kilka miesięcy je przechowujemy (zwykle około 8-10) woda wyparowuje i zachodzą zmiany chemiczne w ich składzie. Dlatego stare ziemniaki powinniśmy obierać jak najgrubiej, ponieważ przy samej skórce gromadzą się toksyny, na przykład solanina, powodująca zatrucia pokarmowe a nawet zaburzenia krążeniowo-oddechowe. To ważna informacja dla kobiet w ciąży i osób chorych na nerki. Młode i stare ziemniaki gotujemy w inny sposób, niezależnie od tego, czy dodajemy do wody łodyżki kopru, pietruszki, czy tylko sól: stare wkładamy do zimnej wody i dopiero na gaz, młode wrzucamy wprost do wrzątku.