Przeżyć upał bez lodówki?!
Ależ tak! Masło ubij w kamiennym naczyniu uprzednio wypełnionym w 1/3 zimną wodą; następnie zalej resztą wody tak, by je całkowicie przykryła i tę zimną wodę zmieniaj na świeżą przynajmniej raz dziennie. Przechowuj w ciemnym miejscu, możliwie chłodnym.
Surowe mięso posól obficie (przed obróbką możesz część soli wypłukać) i owiń w świeże liście chrzanowe lub kapuściane. Niektórzy polecają także liście sałaty.
Sery: biały zachowa dłużej świeżość zalany mocno osoloną zimną wodą, często wymienianą, a kto woli mniej soli może zawinąć go po prostu w liście chrzanowe lub w mocno wilgotną, lnianą ściereczkę, wymoczoną w solance. Taki biały ser można uprzednio obtoczyć w kozieradce albo w grubo mielonym czarnym pieprzu czy też mieszance papryki słodkiej i ostrej, po 1-2 dniach smakuje znakomicie! Ser „panierowany na zimno” w ziołach i przyprawach świetnie się też przechowuje w lodówce, lekko tylko owinięty pergaminem, i nabiera niezwykłego, głębokiego smaku.