Jajka
Jajka, jak się okazuje, są zdrowe i wcale nam nie szkodzą, pod warunkiem zachowania rozsądku w ich spożywaniu. Już wolno nam o wiele więcej, zdaniem naukowców, niż jedno – dwa tygodniowo. Omlety, jajecznice ze szczypiorkiem, żółtym serem czy pomidorami, ale zwłaszcza – jaja gotowane. Jak jednak osiągnąć pożądaną konsystencję?
Nasze babcie zalecały zawsze bezpośrednio przed gotowaniem (ale nie przed włożeniem do lodówki!) jaja umyć i wkładać do zimnej wody. Jeśli chodzi o czas gotowania, to po 3 minutach na gazie jajko ma leciutko ścięte białko i całkowicie płynne żółtko. Po kolejnej minucie białko jest przyjemnie ścięte, lecz żółtko płynne – typowe jajko na miękko. Siedmiominutowe jajko jest już na twardo, a dłuższe gotowanie nie jest potrzebne.
Wszystko jednak zależy i od wielkości jajek (tu mowa o średnich) i od ich temperatury, tu – pokojowej, nie wprost z lodówki.