Każdy wie: myj owoce przed jedzeniem.
- Ale „myj” nie oznacza „polej wodą z kranu”, bo tak opłuczesz tylko kurz.
- Aby skutecznie pozbyć się bakterii (m.in. e.coli, listeria, salmonella), płucz owoce i warzywa przez 2 minuty w wodzie o kwaśnym odczynie (na litr wody pół szklanki octu jabłkowego lub zwykłego).
- Kolejny, bardzo ważny etap, zwłaszcza, jeśli owoce i warzywa mają jeść dzieci czy osoby o delikatnym zdrowiu, to płukanie drugie, w wodzie o odczynie zasadowym: 3 minuty w mieszaninie na 1 litr wody czubata łyżka (nie łyżeczka) sody oczyszczonej. Jeśli woda przebarwi się na żółtawo, zmętnieje czy pokryje tłustawymi smugami to znaczy, że płukanie się udało, a ilość pestycydów zmniejszyła się znacznie.
- Wreszcie płukanie w zwykłej wodzie i gotowe! Na zdrowie.