Każdy wie: myj owoce przed jedzeniem.

  • radyAle „myj” nie oznacza „polej wodą z kranu”, bo tak opłuczesz tylko kurz.
  • Aby skutecznie pozbyć się bakterii (m.in. e.coli, listeria, salmonella), płucz owoce i warzywa przez 2 minuty w wodzie o kwaśnym odczynie (na litr wody pół szklanki octu jabłkowego lub zwykłego).
  • Kolejny, bardzo ważny etap, zwłaszcza, jeśli owoce i warzywa mają jeść dzieci czy osoby o delikatnym zdrowiu, to płukanie drugie, w wodzie o odczynie zasadowym: 3 minuty w mieszaninie na 1 litr wody czubata łyżka (nie łyżeczka) sody oczyszczonej. Jeśli woda przebarwi się na żółtawo, zmętnieje czy pokryje tłustawymi smugami to znaczy, że płukanie się udało, a ilość pestycydów zmniejszyła się znacznie.
  • Wreszcie płukanie w zwykłej wodzie i gotowe! Na zdrowie.

 

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content