Słodkości z „Akwarium” czyli raj nie tylko dla łasuchów. Mniam!

Pomysł na Lodziarnię „Akwarium” powstał w czasie wyjazdu służbowego taty Wiktorii do Włoch. Właśnie tam przyjaciel zaproponował mu zakup maszyn do produkcji lodów. To była spontaniczna, szybka i odważna decyzja. Decyzja o otwarciu pierwszej na ul. Francuskiej lodziarni, bo od razu po powrocie do domu, na Saskiej Kępie rozpoczął produkcję rzemieślniczych lodów na bazie włoskich, naturalnych składników. Tak było w 1998 roku i jest do dziś.

– Ucząc się od najlepszych włoskich producentów lodów, tworzymy własne receptury i pomysły na nowe smaki. Posiadamy około 55 własnych receptur, mamy smaki mleczne i owocowe. Niedawno stworzyliśmy lody na bazie naparu z hibiskusa – opowiada Wiktoria, która przejęła od rodziców to kultowe na gastronomicznej mapie miejsce.

Lody owocowe w „Akwarium” są produkowane ze świeżych owoców, truskawek, malin, cytryn, porzeczek, bananów, śliwek oraz pulp. W ofercie (co bardzo ważne dla wielu osób) znajdziemy także smaki wegańskie, bezcukrowe oraz o podwyższonej zawartości białka dla sportowców, których produkcja zostanie wznowiona latem 2021r.

Lody lodami, ale skąd nazwa „Akwarium”? Okazuje się, że historia jest prosta. Nazwę wymyśliła mama Wiktorii zainspirowana wyglądem lokalu. Witryna przez którą widać słodkości jest prostokątna i szklana, dlatego z zewnątrz przypomina właśnie akwarium. Przez lata wystrój się zmieniał, ale na początku było tu pełno rybek, muszelek, rozgwiazd.

W trakcie 22 lat lodziarnia przy ul. Francuskiej 50, współpracowała z wieloma restauracjami, cukierniami i hotelami w Warszawie. Brała także udział w różnych wydarzeniach, np. w ambasadzie australijskiej czy na sportowych imprezach na Stadionie Narodowym. Od zawsze dzielili się słodkościami, bo wiedzą, że lody to wielka frajda szczególnie dla najmłodszych. Zapraszali dzieci z domów dziecka, wspierali dom małego niewidomego dziecka na Saskiej Kępie. A teraz, w Mikołajki zawieźli trochę lodowej radości do Wspólnego Podwórka.

Akcja miała miejsce w okolicach Placówki Wsparcia Dziennego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przy ul. Grochowskiej 259A. Już o godzinie 10 ku zaskoczeniu wszystkich pojawiły się śnieżynki z kuframi wypełnionymi upominkami. W nich, jak się okazało, niepowtarzalne smaki lodów z „Akwarium”: słony karmel, czekolada, oreo i truskawka.

– Realizując taką formę współpracy możemy nawet poprzez promocję wspierać małe przedsiębiorstwa realizujące swoje działania na naszym wspólnym mikroobszarze, w naszym sąsiedztwie mówi Sylwester Nowak – kierownik ogniska TPD i dodaje, że to jedna strona medalu, bo radości dzieciaków z tej niespodzianki trudno porównać z czymkolwiek. Ich miny były bezcenne.

O tym, że Mikołajki z Lodziarnią na pewno pozostaną wszystkim w pamięci, tłumaczy też Rafał Miłkowski ze Wspólnego Podwórka. On również podkreśla, że najważniejsza jest współpraca – to jest gwarancją sukcesu i dobrego sąsiedztwa.

– Na terenie Dzielnicy Praga – Południe od 2013 roku jest realizowany projekt “Partnerstwo dla Dzieci Pragi Południe”.  Inicjatywy takie jak ta podkreślają, że osób z ciekawymi pomysłami realizowanymi na terenie Dzielnicy jest coraz więcej i można zdecydowanie myśleć w kierunku rozwoju Partnerstwa, uwzględniając w przyszłości ścisłą współpracę organizacji pozarządowych oraz sektora prywatnego.   – podkreśla Rafał Miłkowski – Lider III już edycji projektu. – Wspólnie możemy więcej i lepiej!  

Niestety teraz „Akwarium”, jak wiele kultowych miejsc gastronomicznych przeżywa trudny czas. Mniej klientów, sprzedaż tylko na wynos. Konieczne było rozszerzenie oferty, ale… próbując nowych specjałów z lodziarni na Francuskiej, aż chce się powiedzieć: nie ma tego złego…
Każdy powinien spróbować oprócz lodowych smakołyków, wyjątkowych ciast: sernik mango i pistacjowy, brownie oraz marchewkowe. Są też torty lodowe, deserową gorącą czekoladę z 70% kakao z dodatkami, rurki z bitą śmietaną, herbatkę zimową oraz pyszna kawkę z ziarna Arabika. Oczywiście wszystko na wynos i kolejna dobra wiadomość: „Akwarium” startuje z dowozem lodów pod Wasze drzwi- szczegóły na Facebooku i Instagramie.