Słoiczek z zawartością, przypominającą lato …
Przyjemnie jest zimą otworzyć smakowity słoiczek z zawartością, przypominającą lato. Umożliwia nam to jedna z technik konserwacji żywności – pasteryzacja lub tyndalizacja – pasteryzacja trzykrotna.
Ale tych pożytecznych technik jest o wiele więcej! Dzięki suszeniu drobnoustroje nie mogą się rozwijać. Podobnie z liofilizacją, gdy usuwa się całą lub niemal całą wodę pod wielkim ciśnieniem i w specjalnych temperaturach. Produkt będzie trwały tylko w bardzo szczelnym opakowaniu!
Obróbka cieplna produktu sprawia, że większość bakterii ginie, zaś mrożenie niszczy tylko niektóre, a formy przetrwalnikowe mogą rozwinąć się po rozmrożeniu. Znamy też bakterię zimnolubną – to listeria. Uwielbia rozmnażać się w chłodzie!
Peklowanie, kiedyś najpopularniejsza forma przechowywania mięsa bez lodówki, odchodzi do lamusa, choć trudno zapomnieć domowe, peklowane i wędzone szyneczki…
Solenie, cukrzenie, zakwaszanie (m.in. octem) towarzyszą nam do dziś. Warzywa, grzyby, owoce lubią to! Jednak więcej wartości odżywczych z pewnością znajdziemy w mrożonkach, jeśli tylko były prawidłowo przechowywane.