Szampan

„Za zdrowie pań, za zdrowie, szampana pijmy aż do dna, panowie” – nawołuje szlagier sprzed niemal półwiecza. Szampana piją nie tylko panowie, lecz także panie. Najsłynniejszy na świecie trunek dobrej (szampańskiej!) zabawy, luksusu i radości.

Powstał zapewne pod koniec XVII wieku, lecz o winach musujących pisano już ponad sto lat wcześniej! Początki szampańskiej kariery były niezbyt chlubne. Bąbelki przypadkiem pojawiające się w alkoholu uważano za wadę, a cienkie butelki potrafiły niespodziewanie wybuchać, raniąc pracowników winnicy.

Z czasem dopracowano technologię produkcji win musujących, w tym szampana (od bardzo wytrawnych po słodkie), oraz specjalnych butelek i „drutowanych” korków.

W czym pijemy szampana (w temperaturze 5-7°C)? W zasadzie do wyboru są dwa rodzaje kieliszków: flutte czyli flet – wysoki, wąski, leciutko rozszerzany ku górze, mocno trzymający bąbelki albo tulipe – tulipan, w kształcie podobnym do lekko rozchylonego, smukłego tulipanowego kwiatostanu – tu bąbelki znikają o wiele szybciej.

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content