Szarlotki, szarlotki.
Teraz najbardziej soczyste i aromatyczne.
- Najprostsza, świetna do robienia razem z dzieckiem: 2 szklanki mąki wymieszaj z 2 szklankami manny i maksymalnie 2 szklanki cukru. Można dodać 2–3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ale ja tego nie robię. Formę wysmaruj solidnie masłem i dokładnie oprósz manną. Na dno wsyp warstwę mieszanki, na to warstwę grubo startych, kwaśnych jabłek. Jabłek nigdy nie słodzę. Na to warstwa sypka, jabłka i na koniec ostatnia warstwa – mieszanka, którą przykrywamy gęsto układanymi, grubymi wiórkami zimnego masła. Zwykle wystarczy 2/3 przeciętnej kostki. I po pracy! Całość wkładamy na około godzinę do piekarnika (180°C).
- Krucha 1: szybko wyrób ciasto z 2 szklanek mąki, ½ szklanki cukru, 1 jajka i 1 żółtka, pół kostki (lub ¾) schłodzonego masła oraz 2–3 łyżek kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części, jedną wstaw do lodówki na godzinę, a drugą, podzieloną na mniejsze kawałki w kształcie kiełbasek, do zamrażalnika. 1,5 kg jabłek zetrzyj na tarce na grubych oczkach, odciśnij sok, dopraw do smaku sokiem cytrynowym, cynamonem i cukrem waniliowym, wymieszaj z 1–2 łyżkami tartej bułki. Formę wyłóż papierem do pieczenia (także boki). Na dno daj jedną część ciasta (tę z lodówki), na to jabłka, a na wierzch tarte na grubej tarce „kiełbaski” ciasta z zamrażalnika tak, by wiórki równo pokryły wierzch. Piecz nie dłużej, niż godzinę. Wierzch oprósz cukrem pudrem lub po ostudzeniu polej nitkami czekolady.
- Tarta Tatin: ciasto, wymyślone przypadkiem w1898 roku w przez Stéphanie Tatin. Pół kostki masła szybko posiekaj ze szklanką mąki, 1/4 szklanki cukru, jajkiem i maleńką szczyptą soli. Wyrób, odłóż na 30 min do lodówki. Obrane jabłka pokrój na plastry ok. 1/2cm (bez gniazd nasiennych) i podduś partiami na maśle z łyżką cukru. Do wysmarowanej świeżym masłem okrągłej formy włóż warstwami ochłodzone plastry jabłek, przykryj je rozwałkowanym ciastem, które szczelnie przyciśnij na brzegach. Można też przygotować tartę w mniejszych miseczkach. Włóż na ok. ½ godz. do piekarnika (ok. 200°C). Gorącą przykryj płaskim talerzem i szybko odwróć. Podawaj na ciepło, kładąc na jabłka lody waniliowe.