Truskawki!

Można z nich robić przetwory, ale lepiej to, czego nie zjadacie na bieżąco, zamrozić. W listopadzie mus, kompot lub dżem zrobiony z mrożonych truskawek jest po prostu niezrównany!

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami: polędwiczki pokrój w 1,5 cm plastry, skrop octem balsamicznym i ew. przyprawami, lecz bez soli. Truskawki pokrój na połówki, posyp cukrem. Po godzinie usmaż mięso po obu stronach na maśle klarowanym, dodaj do niego truskawki wraz z sosem, jaki wypuściły, łyżkę siekanej świeżej szałwii (kto lubi, może dać też nieco świeżej mięty), łyżkę miodu i odrobinę soli. Jeśli zbyt słodkie, podlej kilkoma łyżkami białego, wytrawnego wina, podawaj z ryżem. Niektórzy przed podaniem miksują sos, dodając dla aromatu kilka świeżych truskawek, inni podają wprost z patelni, świeżych owoców używając tylko do dekoracji.

Pierś kurczaka z truskawkowym sosem: filety zamarynować octem jabłkowym, solą i odrobiną czosnku. Po 1-2 godzinach posypać szczodrze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, usmażyć po obu stronach, w tym czasie przyrządzając składniki na sos: truskawki pokroić w kostkę, dodać 1-2 łyżki octu balsamicznego, nieco sosu sojowego, miód. Gdy mięso gotowe, odłóż je w ciepłe miejsce, na patelnię po smażeniu (bez mycia!) wlej białe wino (ok. szklanki), gotuj intensywnie aż zmniejszy objętość o połowę, wtedy dodaj truskawki wraz z marynatą, szybko podduś bez przykrycia, mieszając. Podawaj filety polane sosem. Ciekawy smak!

Deser mleczny: ćwierć lub pół litra mleka, zależnie od potrzeb, zagotuj, rozpuść w nim cukier waniliowy, żelatynę w ilości nieco większej, niż zaleca producent. Ewentualnie można jeszcze dosłodzić, lecz smak sprawdzaj, gdy mleko będzie już chłodne, lecz nadal płynne. Wtedy do ochłodzonych kubeczków lub pojemników włóż mocno ochłodzone, umyte i osuszone truskawki bez szypułek (można je mieszać z kulkami melonowymi), zalej miksturą, odstaw do stężenia. Gdy gotowe, zanurzaj dół każdej foremki w bardzo ciepłej wodzie, tylko na moment, i z łatwością wyjmuj porcje zastygniętej galaretki na talerzyki. Świetnie smakuje z sosem waniliowym, czekoladowym lub owocowym, najlepiej – z owoców leśnych.

Pyszna Józia