Truskawkowo…
- Szaszłyczki truskawkowe na przystawkę 1: na szpadki do szaszłyków nadziewaj kolejno krojoną w sporą kostkę pieczoną lub gotowaną pierś kurczaka, plasterek małego ogórka, znowu pierś, plasterek selera naciowego, kurczak i truskawka. Wierzch ozdób paskiem wyrazistego majonezu.
- Szaszłyczki truskawkowe na przystawkę 2: na szpadki nadziewaj kolejno kostkę sera feta, kostkę awokado skropionego cytryną, kostkę pieczonego mięsa z kurczaka lub indyka, połówkę truskawki, dalej feta, awokado, indyk i na końcu truskawka. Zamiast fety można użyć niebieskiego sera pleśniowego.
- Sos truskawkowy do mięs delikatnych: dwie garści obranych, dojrzałych truskawek pokrój w kostkę, skrop obficie octem balsamicznym z czerwonym winem w proporcji 1:1. Małą papryczkę chili posiekaj bardzo drobno i dodaj do truskawek. Kto nie lubi, może dodać klika kropelek ostrego sosu paprykowego, dla podkreślenia smaku. Dwie niewielkie dymki (bez szczypioru) posiekaj drobniutko, dodaj wraz z siekanymi listkami świeżego tymianku i rozmarynu. Plus ew. listek siekanej drobno mięty. Całość wymieszaj, odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Znakomity do mięs ciepłych i zimnych.
- Kulki mięsne z truskawkami: porcję delikatnego mięsa mielonego (indyk, kurczak) wyrób dokładnie z jajkiem, namoczoną w mleku i mocno odciśniętą bułką, malutką cebulą siekaną drobno i uduszoną na maśle ze szczyptą soli i cukru, ostudzoną. Dodaj sól, pieprz, zioła. Gdy gotowe, formuj niewielkie placuszki, w które kolejno wkładaj całą, dojrzałą truskawkę bez szypułki i ulep z tego szczelną kuleczkę. Smaż ze wszystkich stron, najlepiej w głębokim tłuszczu, do zrumienienia.
- Chłodnik truskawkowy: najważniejsze, by wszystkie składniki były zimne. Zagotuj ¾ szklanki wody z tartym imbirem. Gdy ostygnie, wymieszaj z miodem i sokiem cytrynowym, wlej do 1 kilograma oczyszczonych, opłukanych i osuszonych truskawek; zmiksuj. Dodaj zimnej śmietany lub jogurtu (kubek). Można dodać ciut wanilii lub mały listek mięty. Podawaj z kluskami z ubitego na sztywno białka z cukrem, rzucanego małymi porcjami (łyżeczką lub łyżką) na gorącą wodę lub mleko i szybko wyławianymi.
Pyszna Józia