Warszawa nie marnuje
Miasto zachęca restauratorów do przekazywania innym niepotrzebnej żywności. Właśnie startuje projekt „no waste. food co-op”, który ma wspierać przekazywanie jedzenia potrzebującym. Akcję wspierają partnerzy – Food Law, Glovo oraz Makro.
Warszawa nie marnuje
Marnowanie żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata i dlatego w stolicy postanowiliśmy coś z tym zrobić. Warszawski Food Lab rozpoczyna akcję „no waste. food co-op”, której celem jest zmniejszenie marnotrawstwa żywności w naszym mieście. Inicjatywa ta zachęca do łączenia restauracji z organizacjami pożytku publicznego. Celem projektu jest przekazywanie nadwyżek żywności dla potrzebujących, zamiast ich marnowania. Lokale biorące udział w akcji są oznaczone specjalną naklejką – mówi prezydent m.st. Warszawy.
Jak marnować mniej?
W ramach projektu powstał przewodnik dla restauracji “Współpracujemy, nie marnujemy! – Jak wspierać OPP przekazując jedzenie zgodnie z przepisami”. Informuje on restauracje o aspektach prawno-podatkowych związanych z przekazywaniem żywności potrzebującym oraz pomaga nawiązać kontakt z organizacjami pożytku publicznego. W przewodniku na stronie projektu nowaste.waw.pl restauratorzy znajdą wszystkie wskazówki, jak przekazywać niepotrzebne jedzenie – szybko i bezpiecznie.
Edukacja przez działanie
Warszawski Food Lab, który zorganizował akcję, powstał we współpracy Urzędu m.st. Warszawy i Uniwersytetu SWPS, w ramach projektu finansowanego ze środków europejskich Food Trails. Tworzy przestrzeń łączącą biznes, naukę, władze samorządowe i mieszkańców. Jego celem jest wypracowanie rozwiązań prowadzących do zmniejszenia marnowania żywności oraz zwiększenia jej cyrkularności w przestrzeni miejskiej.
Więcej informacji na temat Warszawskiego Food Lab można znaleźć pod adresem: biznes.um.warszawa.pl/food-lab lub przez kontakt email: warsawfoodlab@um.warszawa.pl.
Autor: UM
Foto: UM
gazeta Mieszkaniec, Warszawski Lokalny Portal Informacyjny Mieszkaniec, warszawskie informacje