Warto wiedzieć – Ziemniaki

ziemniakiZiemniaki: zadomowiły się w naszej kuchni na dobre i na złe, choć początki nie były łatwe.

Rdzenni Amerykanie jadali je od setek lat; Europejczycy – od niespełna 500. Zarzucano im diabelskie działania, powodowanie licznych chorób, i – co zabawne – początkowo uważano za uroczo kwitnące rośliny ozdobne.

Dopiero wielki głód w połowie XVIII wieku zmusił Francuzów do ogłoszenia konkursu na najłatwiejszą w uprawie, wydajną roślinę, która pozwoli szybko go przezwyciężyć. Wygrała praca Antoina Augustina Parmentiera, dowodząca wielkich zalet ziemniaka!

Jak spopularyzował tę roślinę? Pole obsadzone ziemniakami na jego rozkaz za dnia pilnowali strażnicy, lecz w nocy – nie! Wieśniacy gromadnie zakradali się tam, by wykopane z ziemi „skarby” zasadzić na własnym polu. Udało się, a do dziś, od 200 lat, na grobie Parmentiera można zobaczyć kwitnące ziemniaki.

Pod koniec XVIII wieku odkryto też inne zalety bulw, wykorzystywanych do wyrobu alkoholu czy skrobi ziemniaczanej.

Nie pierwszy to raz kuchnia francuska podbiła Europę!

Ciekawska

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content