Coś do chleba, czyli pasty.
Ale nie chodzi tu makarony i kluski, choć od pewnego czasu niektórzy je „pastami” nazywają!
- Serek topiony, żółtko, maggi w płynie lub sos sojowy – wszystko w pokojowej temperaturze zmiksuj na gładko. To sprawdzony, przedwojenny przepis Babci Ałły, polecam na malutkie krakersy i kanapeczki przekąskowe.
- Makrela wędzona, obrana ze skóry i ości, twarożek, cebulka dymka lub szalotka – makrelę trzeba rozdrobnić widelcem, cebulkę posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Pycha!
- Jajka na twardo, obrane i zmiksowane póki ciepłe z solą, świeżo zmielonym pieprzem, łyżką masła i kilkoma (2-3) majonezu, posypane bardzo grubo szczypiorkiem. Znakomite na śniadanie i nie tylko!
- Kawałek dowolnego pasztetu, zmiksowany lub starannie rozgnieciony szerokim widelcem z jedną łyżeczką musztardy i dwiema majonezu i ketchupu (do smaku) – świetny do malutkich przekąsek.
- Serek homogenizowany rozprowadź z łyżką bardzo gęstej, kwaśnej śmietany i łyżką chrzanu, dodaj siekany koperek. To także super dodatek do pieczonych ziemniaków lub smażonej ryby.
- Najprościej – grubo tarty miękki, żółty ser wymieszany z majonezem i dobrze odsączoną kukurydzą z puszki. To również świetnie smakuje z pieczonym ziemniakiem.
- Serek homogenizowany wymieszaj z siekanym, wędzonym łososiem, koperkiem i kilkoma kaparami lub siekanymi malutkimi korniszonkami. Wyrazisty smak, pycha!
- Pasta z cieciorki i suszonych, siekanych pomidorów – biały sezam (1/2 szklanki) namocz, a potem gotuj powoli 20 minut w tej samej wodzie, niech ostygnie. Sezam, 2-4 ząbki czosnku, 1/4 szklanki oliwy i sok z ½ cytryny zmiksuj na gładko z puszką odsączonej cieciorki. Gdy za gęste, dodaj odrobinę zalewy z cieciorki. Suszone pomidory posiekaj na bardzo drobne kawałeczki, wmieszaj w masę. Nie trzeba tu soli! Odstaw na 2-3 godziny, serwuj z bułką lub tostami.
- Pasta pieczarkowa – powoli uduś na maśle grubo siekane pieczarki (najlepiej brązowe, ale niekoniecznie) z cebulą. Dodaj sporo pieprzu i soli. Gdy są miękkie, zmiksuj na gładko i wymieszaj z siekaną natką pietruszki. Świetne na ciepło i na zimno albo jako baza do zapiekanek – przykryj posmarowane kromki żółtym serem i zapiecz.