KASZA

Spróbujcie kuchni z kaszą jaglaną, robioną z prosa, bezglutenową, bardzo zdrową. Kupując, wybierajcie zawsze tę żółciutką, a nieszarożółtą, która potrafi być gorzka. Kaszę można jadać na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser!

Jak gotować? Najważniejsze – dobrze wypłukać kaszę na sicie pod zimną, bieżącą wodą, aż z mętnej stanie się przejrzysta. Wówczas włożyć ją do wrzącego mleka pół na pół z wodą, lekko osolonego, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki płynu. Mieszając, gotować do wchłonięcia płynu, a potem – na bardzo małym gazie, około 10-15 minut.

Z jajkiem, natką i szczypiorkiem – gdy kasza się gotuje, przygotować starannie umyte, surowe jajko (1 na osobę), sparzone wrzątkiem. Wbić je do miseczki, dodać łyżkę siekanej natki i łyżkę szczypiorku. Gotową kaszę, im gorętszą tym lepiej, włożyć do miseczki i szybko, starannie wymieszać, ewentualnie dodając łyżeczkę masła. Przykryć talerzykiem na 3 minuty, by jajko się ścięło.

Z pesto i suszonymi pomidorami – przygotować kaszę jak powyżej. Gorącą wymieszać z suszonymi pomidorami krojonymi w cienkie paski oraz pesto i świeżymi ziołami do wyboru. Tak przyrządzona, jest doskonałym dodatkiem do mięs bez sosów, np. piersi kurczaka marynowanej w winegrecie, smażonej na oliwie.

Z powidłami i śmietaną – jako słodkie danie obiadowe lub jako deser. Ugotowaną jak powyżej, lekko schłodzoną kaszę, ułożyć w kształt „wulkanu” na talerzu. „Krater” wypełnić powidłami śliwkowymi, a dookoła „wulkanu” ułożyć kilka łyżek bardzo gęstej, kwaśnej śmietany.

Z pieczonym jabłkiem – całe, wydrążone jabłka ze skórką, wypełnione w miejscu gniazda nasiennego namoczonymi w wodzie lub rumie rodzynkami, włożyć do małej brytfanny lub naczynia do zapiekania grubo wysmarowanego masłem. Kaszą jaglaną, która wchłonęła płyn, obłożyć jabłka i zapiec do miękkości jabłek. Podając (lepiej na gorąco) można polać stopioną czekoladą.

Z bakaliami i miodem – suszone morele, rodzynki i orzechy włoskie zalać wrzątkiem. Gdy namiękną, polać podgrzanym miodem, najlepiej lipowym lub akacjowym, ewentualnie lekko skropić cytryną. Dodać płatki migdałowe. Wymieszać z wystudzoną kaszą jaglaną. Na deser lub słodki podwieczorek.

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content