Czas na truskawki.

Truskawkowa sałatka z fasolką: fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i pokrój na kawałki. Umyj mix sałat i osusz w suszarce. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze części. Sałatę, truskawki i fasolkę przełóż do miski. Na wierzch rzuć garść orzechów z nerkowca. Przygotuj sos do sałatki z truskawkami: 150 g jogurtu naturalnego wymieszaj z 1 łyżeczką miodu i odrobiną curry. Dopraw solą i pieprzem oraz startą na tarce gałką muszkatołową. Wymieszaj i polej składniki sałatki. Można podawać z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Naleśniki z serem i truskawkami: przygotuj ciasto naleśnikowe: do miski wbij 2 jajka, dodaj 200 g mąki i zmiksuj na gładko. Dodaj 200 ml mleka, 50 ml wody gazowanej, szczyptę soli i trochę cukru. Wszystko zmiksuj na gładką masę – gdy jest za rzadka, dodaj trochę mąki, a gdy jest zbyt gęsta – mleka lub wody. Przygotuj twarożek: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego zmiksuj blenderem ręcznym, dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki śmietany 12%. Dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na plasterki. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni do naleśników z odrobiną oleju. Powinny być rumiane z obu stron. Po usmażeniu, na każdy placek nałóż porcję twarogu, posyp plasterkami truskawek i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt. Tak przygotowane naleśniki najlepiej oprószyć cukrem pudrem, polać jogurtem naturalnym lub śmietaną, oblać sosem czekoladowym lub truskawkowym musem.

Tarta z truskawkami: 125 g margaryny rozpuść w rondelku, przelej do miski, dodaj 200 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 80 g cukru. Wszystko wymieszaj mikserem. Następnie wyjmij masę na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Rozwałkuj na okrągły placek. Formę do tarty posmaruj margaryną i obsyp mąką. Placek włóż do foremki do tarty i powyklejaj ciastem brzegi (nadmiar ciasta możesz zdjąć nożem) .Ciasto nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w 180 stopni C. Wystudź. Na ciasto wyłóż 250 gramów serka homogenizowanego waniliowego. Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na serku.

Ciasto z truskawkami: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła, 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g truskawek, cukier puder do posypania. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubijaj na puszysty jasny krem. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej, cały czas miksując. Po ok. 5 minutach wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj na minimalnych obrotach miksera. Ciasto wyłóż do tortownicy, ułóż truskawki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.