Małe, słodkie przekąski: wielkie pole do kreatywności.

Szaszłyki: na długie wykałaczki lub cienkie patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno: kawałek ananasa, winogrono, cząstkę mandarynki. Całość można skropić lekko białym winem lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie schłodzić. Podobnie można sporządzić inne kompozycje owocowe: kawałek kiwi, mała truskawka, kawałek banana (musi być natychmiast po obraniu skropiony sokiem cytrynowym, żeby nie sczerniał). Jeszcze inna kompozycja z odrobiną wytrawności, to kawałek melona, kawałek szynki parmeńskiej lub innej suszonej (zwykła nie smakuje tu zbyt dobrze), winogrono. Albo – kawałek brzoskwini (z puszki lub bardzo dojrzała świeża, lecz bez skórki), kawałek upieczonego z dużą ilością ziół filetu drobiowego (kurczak, indyk), kawałek arbuza.

Słodkie groszki: groszki ptysiowe maczać w roztopionej czekoladzie (mleko skondensowane plus pokruszona czekolada, podgrzane w kąpieli wodnej), a następnie natychmiast w tartych orzechach. Można zrobić kilka rodzajów, zmieniając czekoladę gorzką na mleczną, dodając do niej łyżkę koniaku, araku lub rumu, obtaczając w tartych migdałach, dobrym, prawdziwym kakao lub kandyzowanej, drobniutkiej skórce pomarańczowej lub kandyzowanym siekanym ananasie.

Kuleczki serowe: waniliowy serek utrzyj starannie z twarogiem, ewentualnie dopraw cukrem i wanilią. Jeśli za rzadkie, dodaj nieco dobrego masła. Ozięb, formuj kuleczki wielkości orzecha, każdą z nich natychmiast obtaczaj w kakao, albo w mielonych migdałach, albo w kruszonych (rozwałkowanych) herbatnikach czy pierniczkach. Podawaj zawsze zimne.

Truskawki czekoladowe: Ładne, dojrzałe i równej wielkości truskawki umyj z szypułkami, delikatnie osącz i osusz, a następnie dobrze ozięb w lodówce. Rozpuść czekoladę z odrobiną mleka skondensowanego. Każdą truskawkę nadziewaj na wykałaczkę od strony szypułki, na moment zanurzaj jej czubek (nie całą!) w czekoladzie i umieszczaj formując „jeża”, np. na owiniętej folią połówce niedużej główki kapusty w ten sposób, że wbijasz w kapustę wolny czubek wykałaczki truskawką do góry. Podobnie można podać dojrzały agrest, połówki moreli i cząstki innych, aromatycznych lub kwaskowych owoców.