Ziemniaczane smaczki.

Zapiekane 1: ziemniaki krojone w cieniutkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw), wymieszane z 1 jajkiem, 3 łyżkami kwaśnej śmietany lub kefiru, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, ułóż na płask w wysmarowanej tłuszczem formie. Na nich ułóż siekany, sparzony szpinak (może być mrożony) wymieszany z łyżką mąki rozbełtaną w 3-4 łyżkach mleka i z gałką muszkatołową oraz świeżym czosnkiem. Zapiekaj na wpół przykryte (gdy za dużo płynu odkryj, by odparował). Gotowe krój póki gorące na porcje, jak tort, a na wierzchu każdego kawałka połóż jajko sadzone.

Zapiekane 2: formę wysmaruj masłem, ułóż luźno na dnie pokrojone w kostkę cienkie plastry boczku wędzonego, na to siekaną cebulkę i pieprz mielony. Kolejna warstwa to ziemniaki w plasterkach o grubości 3-4 mm, wymieszane z jajkiem, rozbełtanym z bardzo drobno tartym serem żółtym i łyżką słodkiego mleka, solą i pieprzem. Wierzch oprószyć grubo żółtym serem

Zapiekane 3: ziemniaki jednakowej wielkości wyszoruj, pokrój w ósemki. Posól, odstaw przykryte na kilkanaście minut. Do miski, którą potem będzie można szczelnie przykryć, wlej 1/3 szklanki oliwy, porządnie ubij trzepaczką z pieprzem mielonym czarnym, rozmarynem, oregano, kilkoma ziarenkami zmiażdżonego kminku, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem, świeżym lub suszonym (mielonym). Ziemniaki wyjmij, osusz dokładnie papierowymi ręcznikami, wrzuć do oliwy z ziołami, przykryj i potrząsaj tak długo, aż będą w całości, z każdej strony pokryte tym ziołowym “majonezem”. Wówczas wysyp je na blaszkę pokrytą folią aluminiową lub do grubszej brytfanny i piecz do zrumienienia. Pozostałą w naczyniu oliwę można użyć do szybkiego zamarynowania rozbitych filetów z kurczaka, na których następnie ułóż paski korniszonów, zroluj i obsmaż na rumiano bez panierowania. Podawaj z ziemniakami i sałatą z winegretem.

Sałatka: ugotowane ziemniaki w mundurkach wystudź, obierz, pokrój w sporą kostkę, dodaj sparzoną cebulę w półplasterkach, korniszonki, ewentualnie kapary, krojone w kostkę śledzie matjasy, ew. krojone w kostkę buraczki gotowane marynowane w lekkim occie. Polej niezbyt ostrym winegretem lub dodaj nieco majonezu i odstaw do lodówki. Podawaj zimne.

Pyszna Józia





 

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content