Cukinia

– to ogrom witamin C, B1, PP. Niskokaloryczna, nie kumuluje metali ciężkich! Warto zaprosić ją do stołu.

Zupa: cukinię z obciętymi końcami pokrój grubo, wrzuć do garnka, w którym zeszkliłaś na maśle 2 cebule i duży ząbek czosnku, plus 2-3 ziemniaki krojone drobno, kurkumę, pieprz; zalej wrzątkiem 1 cm ponad warzywa i gotuj przykryte ok.15 min. Wersja 1: wrzuć 2 serki topione, zmiksuj, podawaj z koperkiem; wersja 2: posól, dodaj kilka łyżek śmietany lub jogurtu, zmiksuj i podawaj z kuleczkami mozarelli, posypane szczypiorkiem. W 3 wersji zmiksuj, daj siekaną miętę, jogurt, i podawaj z grzankami. Świetna na ciepło i na zimno.

Nadziewana: małe cukinie przekrój wzdłuż, obcinając ogonek i stwardniały koniec. Wydrąż pestki i gąbczastą masę. Środek posól i odłóż na pół godziny. Włącz piekarnik, niech się grzeje; wylej z połówek zebrany sok, osusz papierowymi ręcznikami, oprósz mąką i wlej nadzienie 1 cm poniżej brzegu: serek homogenizowany, surowe jajo, łyżka mąki, 1-2 siekane ząbki czosnku, sól, pieprz. Przykryj plastrami sera żółtego, zapiecz do zrumienienia.

Marynowana: cukinię umyj, odkrój końce, przekrój na pół, pokrój (poszatkuj) na cienkie półplasterki (bez środka). Do słoików wkładaj koper (baldach), ziarna ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy, kawałek chrzanu i liście laurowe. Ułóż ciasno cukinię, zostawiając 3-4 cm od góry słoja, zalej octem z wodą (1:4) zagotowanym z solą i sporą ilością cukru (3/4 szklanki na litr płynu). Pasteryzuj zamknięte, do 5 minut od zagotowania.

Paluszki: tartą cukinię bez końców i środka, jajko surowe, pieprz, sól, garść parmezanu, zioła wymieszaj, odciśnij w lnianej ściereczce, rozsmaruj na natłuszczonym dodatkowo papierze lub folii do pieczenia, oprósz tartym serem (np. morskim), włóż do nagrzanego piekarnika i piecz bez pośpiechu ok. 15 minut, ponownie dodaj ser i piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij, tnij w paski ok. 3×6 cm, serwuj z sosem z serka homogenizowanego i chrzanu lub pomidorowym.

Dżem: cukinię pokrój ze skórą i środkiem, gotuj powoli ok. ½ godz. Pod koniec zmiksuj, dodaj sok i skórkę z cytryny, kurkumę, dżemix 1:3 i cukier. Zagotuj wg przepisu na opakowaniu, wkładaj do słoików, zamykaj je i na 10 minut stawiaj na wieczku.

Pyszna Józia



 

 
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content