Dzisiaj na śliwkowo, sezonowo.

Przekąska: Śliwki węgierki dość dojrzałe pozbaw pestek, do środka każdej wkładając obgotowany nie dłużej, niż 1 minutę, obrany ze skórki słodki migdał posypany odrobinką cynamonu. Owiń ciasno paseczkiem cieniutkiego, chudego boczku wędzonego (najlepiej poprosić o cienkie pokrojenie w sklepie). Całość przebij wykałaczką, by boczek się nie rozwijał. Ułóż śliwki na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w około 180-200°C do wyraźnego zrumienienia boczku.

Zupa 1: w garnku zagotuj szklankę czerwonego wina (najlepiej wytrawnego, byle nie było słodkie) z kilkoma łyżkami miodu, rozgniecionymi goździkami w woreczku z gazy (potem trzeba będzie je wyjąć), posyp cynamonem a gdy zacznie wrzeć, dodaj śliwki bez pestek (około 1,5-2 kg). Po 15-20 minutach wyjmij goździki, odlej część soku, zmiksuj ugotowane owoce dodając, w razie potrzeby odlany sok, by nie było za gęste. Serwuj na ciepło lub zimno, zawsze z dodatkiem (na talerzu) gęstej śmietany i z kluseczkami.

Zupa 2: Śliwki bez pestek ugotuj w maleńkiej ilości wody, lekko dosładzając miodem, przyprawiając cynamonem, imbirem i odrobiną wanilii. Gdy gotowe, dodaj do garnka 3-5 łyżek startych na mączkę aromatycznych, czerstwych pierników, po chwili całość dokładnie zmiksuj. Gdy za gęste, dodaj gorącej wody. Podawaj posypane malutkimi bezami lub z lekkimi kluseczkami z piany z białek.

Zupa 3: ćwierć kilograma suszonych śliwek umyj i zostaw zalane wodą do napęcznienia. Po około 5 godzinach lekko rozgotuj we wrzątku, pod koniec dodając jedno opakowanie budyniu śmietankowego rozmieszanego w zimnej wodzie. Całość jeszcze raz zagotuj mieszając, potem zmiksuj na gładko dodając 2-3 łyżki mleka skondensowanego. Pycha!

Sos: na patelni, na maśle klarowanym podduś dwie – trzy duże, słodkie cebule pokrojone w plastry, lekko osolone i posypane 1/2 łyżeczki cukru. Pod koniec dodaj 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina; odparuj je. Śliwki (2 razy więcej, niż objętość cebul) bez pestek ugotuj w maleńkiej ilości wody, doprawiając miodem (niewiele) cynamonem i świeżym sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropelek sosu tabasco, zmiksuj śliwki z cebulą, ponownie dopraw do smaku. Podawaj na zimno lub gorąco do mięs, zwłaszcza białych.

Pyszna Józia



 

 
 
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content