Aby do wiosny!
Dynie: pomarańczowa Hokkaido do pieczenia, makaronowa zastępująca makaron, bo ugotowana czy upieczona rozpada się w długie „nitki”, podłużna dynia piżmowa z niewielką ilością pestek (moja ulubiona) czy dynia zwyczajna. Zaprośmy je do kuchni!
Purée na zimę: dynię wydrąż, pokrój na części, ugotuj na miękko w bardzo małej ilości wody, obierz ze skórki (Hokkaido nie trzeba obierać). Gdy wystygnie, zmiksuj na gładko i zamrażaj w plastikowych pojemnikach lub woreczkach. Można też dynię w częściach upiec zamiast gotować i dalej postępować jak z gotowaną. Przyda się do sporządzania zup, placków czy ciast.
Makaron z dyni makaronowej: dynię makaronową ugotuj w całości, zależnie od wielkości 40-60 minut, a gdy jest miękka wyjmij, przekrój na pół i wydrąż. Następnie widelcem „wydrapuj” delikatnie ze środka miąższ, który tworzy jakby nitki makaronowe. Przygotuj sos: podsmaż na oleju siekną cebulę i czosnek, dodaj pół łyżeczki cukru, sól, pieprz. Gdy całość się leciutko zrumieni, wkrój 3-4 pomidory (bez skórki i drobno pokrojone). Świetnie robi dodatek mielonej, wędzonej papryki. Podsmażaj szybko, mieszając i gorący sos wyłóż na ciepły „makaron dyniowy”. Można posypać serem, można też podać do tego filet z kurczaka czy smażony filet z dorsza. Udekoruj lekko uprażonymi pestkami z dyni.
Placuszki dyniowe: szklankę tartego miąższu dyni wymieszaj z jajkiem, 1/3 szklanki mąki i mlekiem, by uzyskać konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Jeśli dodasz paprykę wędzoną, sól i pieprz, ewentualnie parmezan, otrzymasz placki wytrawne. Podawaj z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Jeśli wolisz na słodko, dodaj ciut soli, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i imbiru, kurkumę oraz przyprawę do pierników. Podawaj z kwaśną śmietaną, serkiem waniliowym, dżemem czy słodkimi sosami.
Dżem z dyni: obraną i wydrążoną dynię pokrój na małe kawałki i gotuj w minimalnej ilości wody. Gdy będzie miękka, dodaj cukier i sok cytrynowy. Odparuj, zmiksuj, wkładaj w słoiki. Znakomicie podkręcą smak goździki i cynamon. Dżem o twardej konsystencji przyrządzisz ze środkiem żelującym (np. żelfixem) wg przepisu na opakowaniu, lecz uprzednio podduś dynię i wystudź.