Orzechowo…

  1. Makaron lub tost z orzechami: do makaronu, ugotowanego al dente dodać sos (np. z małymi, gotowanymi klopsikami drobiowymi): podsmażony na oliwie, posiekany czosnek wymieszać z kilkoma plasterkami bułki obranej ze skórki i namoczonej w letnim mleku i odciśniętymi, zmiksować z dodatkiem garści sparzonych, obranych z błonki orzechów włoskich, oliwy, jeśli sos jest zbyt gęsty i soli oraz białego pieprzu. To też pyszny sos do serów pleśniowych na grzance!

  2. Grzanki z orzechami: świetne na podwieczorek, zdrowy i bardzo pożywny. Orzechy włoskie posiekać, włożyć na patelnię z odrobinką masła (wielkości migdała) i uprażyć, nieustannie mieszając. Gdy lekko rumiane, dodać kilka łyżek miodu (pod wpływem ciepła miód staje się o wiele rzadszy) i wymieszać. Nakładać na grzanki z pieczywa tostowego pełnoziarnistego lub żytniego. To też wspaniały dodatek do zdrowych jogurtów naturalnych!

  3. Kurczak w orzechach: rozbite na płasko filety lekko osolić i po godzinie panierować w rozbełtanym jajku a następnie w mieszaninie posiekanych na drobno i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich i bułki tartej z dodatkiem odrobiny tartego parmezanu. Smażyć w dużej ilości oleju lub oliwy, na średnim ogniu, po 3-5 minut z każdej strony, podawać posypane siekaną natką (może być suszona), z ziemniakami z wody i sałatą.

  4. Ryba na orzechowo: filety, np. z dorsza, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obficie skropić świeżą cytryną, osolić, polać oliwą, zapiekać przez 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Pół szklanki siekanych migdałów i tyle samo siekanych orzechów zrumienić powoli, mieszając, na suchej patelni, dodać łyżkę masła i 2 łyżki miodu. Gdy miód wmiesza się w siekaninę, wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, mieszając zagotować i wykładać na upieczoną rybę.

  5. Orzechy w cukrze: łuskane orzechy gotować 2-3 minuty (bez soli!), dobrze odcedzić, a  gdy są lekko wilgotne – obtoczyć w cukrze pudrze i rozłożyć pojedynczą warstwą do wyschnięcia. Gdy suche, smażyć 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, ponownie odsączyć na papierowych ręcznikach i ostudzić, rozłożone pojedynczą warstwą. Zdrowe i smaczne!

Pyszna Józia