Młodo, świeżo i wiosennie!
Wiosenne gołąbki: opakowanie serka homogenizowanego dopraw solą, pieprzem i ziołami, dodaj 1/3 jego objętości drobno siekanego wędzonego łososia, ¼ świeżego koperku, wymieszaj. Dodaj kilka (2-3) łyżek rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj ponownie i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj sałatę masłową: opłucz, osusz bardzo starannie, podziel nasobne listki; wytnij grubą część wzdłuż każdego liścia. Na tak przygotowany liść nakładaj łyżką tężejący serek z przyprawami, zakładaj boki i roluj jak gołąbki. Układaj ciasno obok siebie na małym półmisku, a gdy gotowe, włóż na przynajmniej godzinę do lodówki. Podawaj skropione i przybrane cytryną. Lekkie, pyszne, zdrowe!
Rzodkiewki: umyj, opłucz, obetnij ogonki oraz obetnij i zachowaj listki, odrzucając uszkodzone i stare. Zagotuj wodę z solą i cukrem, jak na brukselkę. Wrzucaj rzodkiewki do wrzątku, a po kilku minutach, gdy będą miękkie, wyjmij i podawaj na gorąco, polane bułeczką z masłem. Znakomite jako jarzynka do mięs lub samodzielne danie.
Rzodkiewki sałatka: pozostałe liście rzodkiewek bardzo starannie umyj, wybierając tylko całe i młode. Posiekaj, dodaj gruby szczypior (dymkę), tyle samo połówek pomidorków koktajlowych, dwukrotnie więcej sałaty lub mieszanych sałat (możesz tu wykorzystać grube części listków, usunięte podczas przygotowywania gołąbków wiosennych, jak w przepisie powyżej. Liście młodej pokrzywy (przed kwitnieniem) sparz wrzątkiem, posiekaj, dodaj do sałatki. Do tego sól, nieco oliwy i soku cytrynowego. Wymieszaj. Jeśli ma to być nie dodatek, lecz na przykład danie kolacyjne, dodaj kuleczki mozarelli albo ćwiartki jajek na twardo.
Wiosenny koktajl, świetny na dobrą sylwetkę: do pojemnika nalej 1/3 zimnej wody, dorzuć 2 garście mieszanych sałat, pół jabłka, pół ogórka, niewielką mandarynkę obraną i krojoną w kostkę. Dwie łyżki octu jabłkowego, płaską łyżeczkę kurkumy i do wyboru: pół dojrzałego banana albo łyżkę miodu. Zmiksuj starannie. W razie potrzeby, dolej nieco wody. Pij natychmiast, a to, co zostanie na potem, przechowuj w lodówce. Najlepiej spożyć tego samego dnia, którego zostało przygotowane. Samo zdrowie, przekonaj się!