Ziemniaki, mięso i co do tego?

Buraczki na gorąco: buraki ugotuj, wystudź, obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Na dno garnka wlej nieco oleju, dodaj drobno siekaną cebulkę, na nią pokrojone w ósemki obrane jabłko miękkie; skrop octem jabłkowym, a na wierzch buraczki. Posól, podlej ½ szklanki wody i duś powoli 30 minut, potem zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj, odstaw na 10 minut i dopiero podawaj.

Buraczki na zimno: buraki ugotuj lub upiecz, ostudź, obierz, zetrzyj na jak najgrubszej tarce, skrop octem jabłkowym, następnie pieprz, sól i oliwa (sporo). 1-2 ząbki czosnku zmiażdż i posiekaj, dodaj do buraków wraz z oregano i estragonem. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny (koniecznie musi się przegryźć). Jeśli dodasz ser feta lub kozi, krojony w drobną kostkę, będzie to świetna, samodzielna sałatka na kolację.

Grzyby leśne: świeże lub mrożone opłucz, osusz, pokrój w bardzo grubą kostkę. Na patelni, na maśle klarowanym, podduś cebulę, dodaj grzyby, a gdy odparują, wsyp sól i czarny pieprz. Kiedy znowu puszczą sok, odparuj go. Następnie oprósz grzyby mąką, energicznie wymieszaj, dodaj kwaśną śmietanę – można samą, ale ja zawsze mieszam z maślanką. Zagotuj mieszając. Na koniec solidnie oprósz siekaną natką.

Brukselka gotowana: oczyszczona brukselka świeża lub mrożona (mrożenie pozbawia ją goryczki) powinna być wrzucona do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem mleka (2:1) i odrobiny cukru, by nie straciła koloru. Gotuj ją bez przykrywki 4-8 minut (mrożoną krócej). Odcedzoną, posyp zrumienioną na suchej patelni tartą bułką.

Brukselka pieczona: świeżą brukselkę wsyp do miski, posól i posyp pieprzem. Po kilkunastu minutach dość obficie skrop i natrzyj oliwą, wysyp na papier do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na przynajmniej 20 minut, do miękkości. Podczas pieczenia kilka razy ją wymieszaj. Gotowe!

Cukinia z patelni: obetnij końce cukinii i pokrój ją w cieniutkie wstążki, używając noża do obierania warzyw. Wymieszaj je z siekanym czosnkiem, wrzuć na gorącą patelnię z olejem; smaż mieszając energicznie, a pod koniec skrop octem balsamicznym i posól. Znakomita do dziczyzny, wołowiny i kaczki!

Pyszna Józia