Jak naturalnie zdobić pisanki?
- Ugotuj jaja o białych skorupkach, a po farbowaniu każde natrzyj oliwą lub masłem, dla pięknego połysku.
- Starty burak z wodą, 3 łyżkami soli i 3 łyżkami octu winnego: gotuj, zanurz w wywarze jaja na twardo i pozostaw do zupełnego wystygnięcia; kolor – różowy! Błękitno-gołębi da wywar ze szklanki mrożonych jagód 1:1 z wodą, ogrzanych – niegotowanych.
- Skórki 7–8 czerwonych cebul gotuj w niewielkiej ilości wody przez kwadrans, dodaj 3 łyżki octu winnego, włóż jaja – do wystygnięcia. Pomarańczowy (aż do kasztanowego brązu) da wywar z łupin żółtej cebuli. Słoneczny kolor uzyskasz dzięki wodzie zagotowanej z 2–3 łyżkami kurkumy plus 3 łyżki octu spirytusowego i 2 łyżki soli.
- Inny brąz da bardzo mocno zaparzona mielona kawa (można użyć zwietrzałej), do której po zaparzeniu, a przed zanurzeniem jaj, dodaj 1 łyżkę octu.
- Czarne pisanki, świetne do skrobania na nich wzorków, da gotowanie w wywarze z olchowych szyszek.
- Ponoć jasnozielone daje wywar z młodego owsa – nie próbowałam