Co zastrzegliśmy w Unii Europejskiej?

  • Na przykład oscypka. Ta nazwa przysługuje wyłącznie serom z mleka owczego (ewentualnie z 40% dodatkiem mleka krowiego), lecz wyłącznie takim, które zrobiono wedle ścisłych reguł (także co do wielkości sera) i to tylko w niektórych bacówkach woj. małopolskiego i śląskiego.
  • Kiszka ziemniaczana, słynna na Kurpiach i Podlasiu (podobną robią w Austrii), tu i tam zwana rejbakiem, to surowe ziemniaki z przyprawami i dodatkiem m.in. kaszy gryczanej, słoniny, sadła, skwarek z boczku, wtłoczone do jelita wieprzowego i upieczone. Świetna na grilla!
  • Sękacz (dziad) – niezwykłe ciasto, pieczone przez 2 osoby podczas kilku godzin (!) w taki sposób, że na rozgrzany nad paleniskiem poziomy wałek obracany przez jedną osobę, druga leje porcjami ciasto, a gdy jedna warstwa, starannie obracana, zrumieni się, lejemy kolejną. Stąd w przekroju wzór podobny do słoi drzewa. Maria Monatowa zalecała, by „ku końcowi obracanie od czasu do czasu wstrzymywać, aby spływające krople ciasta utworzyły sęki”. Świetnie się przechowuje!