Jajka

rady

Jajka, jak się okazuje, są zdrowe i wcale nam nie szkodzą, pod warunkiem zachowania rozsądku w ich spożywaniu. Już wolno nam o wiele więcej, zdaniem naukowców, niż jedno – dwa tygodniowo.  Omlety, jajecznice ze szczypiorkiem, żółtym serem czy pomidorami, ale zwłaszcza – jaja gotowane. Jak jednak osiągnąć pożądaną konsystencję?

Nasze babcie zalecały zawsze bezpośrednio przed gotowaniem (ale nie przed włożeniem do lodówki!) jaja umyć i wkładać do zimnej wody. Jeśli chodzi o czas gotowania, to po 3 minutach na gazie jajko ma leciutko ścięte białko i całkowicie płynne żółtko. Po kolejnej minucie białko jest przyjemnie ścięte, lecz żółtko płynne – typowe jajko na miękko.  Siedmiominutowe jajko jest już na twardo, a dłuższe gotowanie nie jest potrzebne.

Wszystko jednak zależy i od wielkości jajek (tu mowa o średnich) i od ich temperatury, tu – pokojowej, nie wprost z lodówki.

error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content