W październiku poznamy koncepcję szkoły przy ul. Świderskiej

Urząd Dzielnicy Białołęka poinformował właśnie, że 12 października w samo południe, poznamy zwycięską koncepcję szkoły podstawowej przy ul. Świderskiej. Wówczas zostaną ogłoszone wyniki konkursu architektonicznego. W związku z sytuacją epidemiczną na terenie Polski ogłoszenie odbędzie się on-line za pośrednictwem platformy youtube oraz Webex. Transmisja na żywo dostępna będzie pod adresem: www.youtube.com/BIAPROMO oraz https://meetingsemea8.webex.com/meet/bialoleka.zp. O terminie i miejscu wystawy prac oraz dyskusji pokonkursowej UD powiadomi wkrótce.

Konkurs architektoniczny na koncepcję dla placówki ogłoszono w lutym. Do 10 sierpnia br. złożono 18 prac, które zgodnie z procedurą zostały podwójnie zakodowane.
I od tego momentu sędzia referent rozpoczął ich opiniowanie. Posiedzenie sądu konkursowego, na którym sędzia referent przedstawił projekty, odbyło się w ubiegłym tygodniu. To był jednak etap, w którym prace były oceniane i wybierane anonimowo.

Dopiero w następnym kroku nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i ogłoszenie jego wyników (właśnie 12 października). Po wyłonieniu zwycięskiej pracy – najlepszej koncepcji szkoły, odbędą się negocjacje w trybie z wolnej ręki i podpisanie umowy z jej wykonawcą na dokumentację projektową placówki oświatowej.

Przypomnijmy: Szkoła na Tarchominie ma być proekologiczna, zaprojektowana tak, aby pobudzać wyobraźnię dzieci. Planowane jest 36 oddziałów łącznie dla 900 uczniów (w tym 32 klasy I-VIII i 4 „zerówki” oraz oddział integracyjny). Wnętrza mają być odpowiednio wyciszone, a ciągi komunikacyjne stwarzać warunki zarówno do spędzania czasu w większych grupach, jak i odseparowania się od tłumu. Założenia projektu szkoły zawierają m.in. „zielone klasy” – umożliwiające przeprowadzanie lekcji na dworze, „strefę różnorodności biologicznej” o funkcji edukacyjnej, czy „strefę ciszy”, gdzie dzieci będą mogły odpocząć od hałasu. W centralnym punkcie szkoły ma być zlokalizowany wewnętrzny plac rekreacyjny. Przyszła szkoła położona jest w bezpośrednim sąsiedztwie wałów wiślanych, więc aranżacja terenu wokół budynku ma się wpisywać w naturalny charakter okolicy. Dlatego jej teren został podzielony na dwie części: przy samej ul. Świderskiej ma się znaleźć budynek, a za nim – otwierające się na zieleń tereny sportowo-rekreacyjne.