Panierka, panierka, panierka
Dziś – panierujemy. Panierki do mięsa, drobiu, ryb, kapeluszy grzybów, sera żółtego, oscypka, cukinii, brokułów i mnóstwa innych smakowitości.
Kilka przepisów !!!
Dziś – panierujemy. Panierki do mięsa, drobiu, ryb, kapeluszy grzybów, sera żółtego, oscypka, cukinii, brokułów i mnóstwa innych smakowitości.
Kilka przepisów !!!
Zajrzyjmy w przeszłość:
8 września – co działo się tego dnia na przestrzeni wieków?
Najlepsze – na gorąco, ale świetne też, gdy wystygną. Inna wersja – płat posmaruj koncentratem pomidorowym, dodaj sól, czosnek, przyprawy (bez sera); roluj, krój, piecz!…
O czym tu gadać przy niespiesznym grillu albo podczas czyszczenia grzybów? Oto kilka ciekawostek, które warto wiedzieć.
Nadziewana: małe cukinie przekrój wzdłuż, obcinając ogonek i stwardniały koniec. Wydrąż pestki i gąbczastą masę. Środek posól i odłóż na pół godziny. Włącz piekarnik, niech się grzeje; wylej z połówek zebrany sok, osusz papierowymi ręcznikami, oprósz mąką i wlej nadzienie 1 cm poniżej brzegu: serek homo, surowe jajo, łyżka mąki, 1-2 siekane ząbki czosnku, sól, pieprz. Przykryj plastrami sera żółtego, zapiecz do zrumienienia.
Nie wyrzucaj pieniędzy do śmietnika!
Myślisz, że tego nie robisz?
Zajrzyj do swojego kosza na odpadki i spójrz, ile kupionej przez ciebie żywności wylądowało właśnie tam.
2-3 duże cebule posiekaj drobno, oprósz delikatnie cukrem i zrumień (lekko!) na dobrym tłuszczu. Gdy ostygnie, oprósz ją łyżką mąki, mocno wymieszaj, dodaj pół szklanki tartego, żółtego sera, 3 surowe jaja, sól, pieprz i ulubione zioła …
Letnie wyjazdy wymyślili Rzymianie, udręczeni skwarem w mieście pełnym ciasnych uliczek bez zieleni,
z kamiennymi i glinianymi domami, oplecionymi gęstą siecią dość obrzydliwych rynsztoków.
Drzewa kakaowca rosną tylko w regionach tropikalnych.
Zbiory ziaren są dwa razy w roku: aromatyczne trinitario to najpopularniejszy smak,
forastero – wytrawny, a najcenniejsze są ziarna criollo o bogatym smaku.
Zupa jagodowa, malinowa lub truskawkowa:
pół kilograma opłukanych jagód lub malin zagotuj w niewielkiej ilości wody,
dodaj cukier i nieco cynamonu, a jak ktoś lubi – wanilii …