Ziemniaki, mięso i co do tego?

Buraczki na gorąco: buraki ugotuj, wystudź, obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Na dno garnka wlej nieco oleju, dodaj drobno siekaną cebulkę, na nią pokrojone w ósemki obrane jabłko miękkie; skrop octem jabłkowym, a na wierzch buraczki. Posól, podlej ½ szklanki wody i duś powoli 30 minut, potem zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj, odstaw na 10 minut i dopiero podawaj. Buraczki na zimno: buraki ugotuj lub upiecz, […]

9 lutego

… to Międzynarodowy Dzień Pizzy i …

Dziś coś z ryb. Konkretnie – z łososia.

… Gdy gotowe, porządnie wystudź, a potem rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami folii i owiń w nie filet z łososia, który poleżał w soku cytrynowym.
Zanim owiniesz, oprósz filet siekanym koperkiem…

Co wiemy o fasoli?

Do Europy trafiła dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba i dziś króluje w wielu kuchniach, szczególnie południowych.
Ale i polska kuchnia polubiła fasolę, doceniając obfitość białka.

Folia aluminiowa ma ponad sto lat!

Popularność w naszych kuchniach zyskała w latach 80., kiedy kończyła się już kampania mająca na celu eliminowanie garnków aluminiowych z naszych kuchni (bo szkodliwe).

1 6 7 8 9 10 11
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content