Na rozgrzewkę!

Grzane wino – pół litra wody zagotuj z dodatkiem kilku łyżek cukru (najlepiej brązowego),
kilku łyżek prawdziwego kakao (ale nie typu Puchatek) oraz z kilkoma kawałkami cynamonu i goździkami…

9 listopada

9 listopada, czyli dzień, w którym ukazuje się ten numer naszej gazety, to – jak się okazuje – bardzo szczególna data!
Dlaczego? Bo to dzień doskonały na premiery!

Pulpety

Pulpety można jeść na gorąco i zimno, w galarecie, z sosem, zupami czystymi czy kremami albo w zapiekankach.
Jako przekąskę lub samodzielne danie. Zatem – do dzieła!

Płatki kukurydziane Kellog

Był rok 1894. Pewnego dnia, eksperymentując z gotowanymi zbożami, przypadkiem zostawili ugotowaną pszenicę, która zastygła. Szkoda było ją wyrzucić, więc rozwałkowali ją, by uzyskać płaty pszennego ciasta. Ale zamiast płatów, pszenica rozpadła się w …

Dyniowe przysmaki

Kwiaty dyni (kwitnie czerwiec – sierpień) – zanurzaj je w delikatnym cieście naleśnikowym z odrobiną cukru i wanilii, smaż na słabym ogniu w głębokim tłuszczu (olej rzepakowy, masło klarowane), osącz na papierowych ręcznikach, oprósz cukrem pudrem, podawaj gorące…

Dynia, jaka jest, każdy widzi

Jadali ją już w starożytnym Egipcie, Azji, a nawet na terenach Ameryki Południowej i Środkowej i to aż 3000 lat przed naszą erą.
Dlatego bardzo trudno określić, skąd powędrowała w świat.

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki

Znamy probiotyki, które przyjmujemy np. podczas kuracji antybiotykowej.
Są to spreparowane kultury bakterii lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszych jelitach, naruszonej np. przez działanie leków.

Szarlotki, szarlotki.

Formę wysmaruj solidnie masłem i dokładnie oprósz manną. Na dno wsyp warstwę mieszanki, na to warstwę grubo startych, kwaśnych jabłek. Jabłek nigdy nie słodzę. Na to warstwa sypka, jabłka i na koniec ostatnia warstwa – mieszanka …

Wrzesień

Wrzesień, dziewiąty miesiąc roku.
Dlaczego w tak wielu językach to septembre, september, septiembre, septembrie? Proste …

Jeszcze trochę wakacji, zanim przywitamy jesień…

Wymieszaj z greckim jogurtem, ewentualnie łyżką miodu i wlej do maszynki do lodów – po kilku minutach są gotowe. Gdy nie masz maszynki, włóż masę do zamrażarki, a po pół godzinie (i co pół godziny) wyjmuj ją, by szybko przemieszać, wówczas nie będą tak łatwo powstawać nieprzyjemne w smaku kryształki lodu.

1 2 3 4 5 6 11
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content