Truskawki!

Można z nich robić przetwory, ale lepiej to, czego nie zjadacie na bieżąco, zamrozić. W listopadzie mus, kompot lub dżem zrobiony z mrożonych truskawek jest po prostu niezrównany!

Kuchnia dla zabieganych, którzy czasem chcą przyjąć na obiedzie gości

Jak osiągnąć najlepszy efekt przy minimalnym nakładzie czasu i pracy? Bardzo łatwo. Bardzo tanio. Najpierw – lista zakupów, dokładna, z przyprawami i serwetkami włącznie. Na dzień przed przygotuj bazę do deseru: trzy galaretki w proszku, każda innego koloru (koniecznie!), rozpuść w połowie zalecanej ilości wody i wlej do pojemników, z których nazajutrz będzie łatwo ją wyjąć zanurzając denko na chwilkę do gorącej wody, a potem pokroić w kostkę około 2×2 cm. Póki […]

Dzień Matki?

W Polsce obchodzony jest 26 maja, ale w niektórych krajach w innym dniu (w Boliwii – nazajutrz).
W dodatku czasami jest tożsamy z Dniem Kobiet!

Grillujemy? To do roboty!

Kurczakowe szaszłyki:
filety z kurczaka (wiadomo, że zagrodowy jest najlepszy), kroimy w kostkę, podobnie,
jak paprykę czerwoną i żółtą, zaś cebulkę dymkę i niewielką cukinię w plasterki…

Relaks

… tak potrzebny każdemu z nas.
Przed majowym weekendem warto wiedzieć o nim nieco więcej.

Wiosenne inspiracje.

Można dodawać do sałatek – ma neutralny smak, ale uwaga – absorbuje wodę! Najprostszy deser: puszkę mleka kokosowego z odrobiną olejku migdałowego (lub bez) wymieszać z ¾ szklanki mleka i 3-5 łyżkami nasion chia (można dać więcej). Najważniejsze, by natychmiast po wrzuceniu nasion dokładnie i energicznie mieszać przez kilka minut, by nie dopuścić do powstania bryłek.

1 4 5 6 7 8 11
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content