Polskie klimaty z różnych stron kraju.
Pieczona ryba: pstrąga lub łososia umyj, osusz, lekko osól wewnątrz. Włóż do środka pęczek kopru i kilka cienkich plasterków cytryny, zepnij drewnianymi wykałaczkami. Stop 1/3 kostki masła, a gdy przestygnie, wymieszaj z sokiem z 1/2 świeżej cytryny. Smaż na patelni grillowej, odwracając rybę na boki i za każdym razem polewając ją masłem z cytryną. Gdy miękka, podawaj na gorąco oprószoną siekanym koperkiem i jajem na twardo, z ryżem i sałatką z cykorii.
Placuszki ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę, dodaj 1 jajo na każde 1/2 kg ziemniaków, sól i tyle mąki ziemniaczanej, by wyrobić ciasto i uformować z niego gruby wałek. Odkrawaj z niego plastry, na każdy włóż łyżkę mocno przyprawionego farszu (siekany pieczony kurczak z duszoną cebulą i siekanym jajem na twardo), formuj niewielkie, płaskie kotleciki i smaż po obu stronach na rumiano. Można podawać na sposób wschodni – z kwaśną śmietaną – lub na przykład z sosem pieczarkowym.
Pasztet rybny: ugotowane, ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę. Na każde ½ kg ziemniaków weź 10 deko miękkiego masła utartego z 3 żółtkami. Dodaj garść (lub więcej) siekanej natki ze szczypiorkiem, koprem i oregano, garść dobrze odciśniętej bułki namoczonej w mleku, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki i ziemniaki. Wyrób masę na gładko, podziel na dwie części. Jedną włóż do wysmarowanej grubo masłem i oprószonej bułką tartą formy keksowej, na to posiekane grubo matjasy i ze dwa, trzy siekane jaja na twardo, ew. dodaj kapary, przykryj pozostałą częścią ciasta, oblepiając szczelnie. Wierzch posmaruj stopionym masłem, ponakłuwaj widelcem i piecz do zrumienienia.
Kotlety ryżowe: ryż ugotuj na miękko z kostką rosołową i sporą łyżką koncentratu pomidorowego. Gdy ostygnie, wyrób go z siekanymi resztkami wędlin (szynka, boczek, kiełbasa, pasztet), siekanym jajem na twardo, surowym jajem, siekaną zieleniną i tartym żółtym serem. Formuj małe kotlety, panieruj w bułce z tartymi orzechami, smaż, podawaj z surówką z kapusty kiszonej.