Wiosenne szybkie dania

DSC_0584Wiosna idzie, szkoda czasu na skomplikowane przepisy!

Bomba witaminowa na wiosnę: zmiksuj ledwo przykryte zimną wodą pokrojonego w poprzek selera naciowego, pół świeżego ogórka, kiwi (obrane) i miękkie jabłko bez pestek (może być ze skórką). Kto woli słodko, niech doda ciut miodu albo zdrowej stewii. Od razu gotowe do picia!

Zupa krem biały: do wrzątku włóż pokrojonego kalafiora, ziemniaka w kosteczkach, selera, sól, pieprz, nieco gałki muszkatołowej. Gotuj 15 minut, dorzuć serek topiony, zmiksuj. Szybkie danie: wczorajszy makaron zalej na chwilę gorącą wodą z odrobiną soli. Nie gotuj! Na patelnię wrzuć kawałki wędzonego łososia, dodaj słodkiej śmietanki, pieprzu, sporo koperku i odcedzony makaron; wymieszaj. Gotowe!

Placki bananowe: banana mocno rozgnieć widelcem (nie miksuj). Wymieszaj dokładnie z dwoma całymi jajkami. Nie dodawaj cukru ani soli. Nic! Na maśle smaż malutkie placuszki, z obu stron na rumiano. Podawaj same, z serkiem waniliowym czy zmiksowanymi malinami albo syropem klonowym. Można polać czekoladą.

Szybka pizza: wymieszaj w misce 1⅓ szklanki mąki, 4 g drożdży suszonych, 1-2 łyżki oregano, rozmarynu i tymianku plus pół łyżeczki soli i pół cukru. Dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj i wyrabiaj, dodając porcjami ⅓ szklanki letniej wody. Uformuj kulę, oprósz mąką i zostaw w misce, przykrytą, na pół godziny. W tym czasie przygotuj to, co położysz na pizzy: sos pomidorowy, szynkę, kapary, oliwki, tarte sery lub fetę w kostkach – co lubisz. Wyjmij kulę, rozpłaszcz (gdy się lepi, posyp mąką), rozciągaj aż uzyskasz pożądaną wielkość koła. Ułóż składniki, zaczynając od sosu i piecz, aż brzegi ciasta będą lekko rumiane.

Szarlotka sypana: wymieszaj z łyżeczką proszku do pieczenia po jednej szklance kaszy manny, cukru (ja biorę mniej) i mąki pszennej. Jabłka zetrzyj na tarce (grube wiórki), skrop cytryną i leciutko – miodem, dodaj cynamon. Do wysmarowanej masłem tortownicy wsyp 1/3 sypkiej masy, na to jabłka, znowu masę, jabłka i na koniec jeszcze raz masę. Wierzch przykryj pokrojonym w cieniutkie plasterki masłem. Piecz godzinę. Znakomita!

Pyszna Józia