Dworzec Centralny
w 1975 roku uzyskał tytuł „Mister Warszawy”, jest też w klasyfikacji PKP wyróżniony najwyższą kategorią: Premium.
w 1975 roku uzyskał tytuł „Mister Warszawy”, jest też w klasyfikacji PKP wyróżniony najwyższą kategorią: Premium.
Gdy po świętach nie możesz już patrzeć na jedzenie, pomyśl o czymś lekkim, kolorowym, prostym w przyrządzaniu.
Powstał zapewne pod koniec XVII wieku, lecz o winach musujących pisano już ponad sto lat wcześniej! Początki szampańskiej kariery były niezbyt chlubne. Bąbelki przypadkiem pojawiające się w alkoholu uważano za wadę, a cienkie butelki potrafiły niespodziewanie wybuchać, raniąc pracowników winnicy.
Gdy gotowe, odlej nieco płynu, a resztę zmiksuj na gładko, w razie potrzeby rozcieńczając płynem. Dodaj kwaśnej, świeżej śmietany, dobrze wymieszaj. Podawaj z „choineczkami” z piórek szczypiorku. Zupę można przygotować wcześniej i tylko podgrzać.
Czy lepsza choinka plastikowa czy z lasu? Plastikowa zaśmieca środowisko w procesie produkcji, a potem rozkłada się przez bardzo, bardzo wiele lat. Kupienie naturalnej, jeśli ze specjalnie prowadzonej szkółki, a nie z lasu, nie niszczy środowiska i daje piękny zapach.
Internet czy internet?
Ta druga forma jest coraz bardziej popularna, na zasadzie analogii internetu z telefonem…
Grzane wino – pół litra wody zagotuj z dodatkiem kilku łyżek cukru (najlepiej brązowego),
kilku łyżek prawdziwego kakao (ale nie typu Puchatek) oraz z kilkoma kawałkami cynamonu i goździkami…
9 listopada, czyli dzień, w którym ukazuje się ten numer naszej gazety, to – jak się okazuje – bardzo szczególna data!
Dlaczego? Bo to dzień doskonały na premiery!
Pulpety można jeść na gorąco i zimno, w galarecie, z sosem, zupami czystymi czy kremami albo w zapiekankach.
Jako przekąskę lub samodzielne danie. Zatem – do dzieła!
Był rok 1894. Pewnego dnia, eksperymentując z gotowanymi zbożami, przypadkiem zostawili ugotowaną pszenicę, która zastygła. Szkoda było ją wyrzucić, więc rozwałkowali ją, by uzyskać płaty pszennego ciasta. Ale zamiast płatów, pszenica rozpadła się w …