Grillujemy? To do roboty!
Kurczakowe szaszłyki:
filety z kurczaka (wiadomo, że zagrodowy jest najlepszy), kroimy w kostkę, podobnie,
jak paprykę czerwoną i żółtą, zaś cebulkę dymkę i niewielką cukinię w plasterki…
Kurczakowe szaszłyki:
filety z kurczaka (wiadomo, że zagrodowy jest najlepszy), kroimy w kostkę, podobnie,
jak paprykę czerwoną i żółtą, zaś cebulkę dymkę i niewielką cukinię w plasterki…
… tak potrzebny każdemu z nas.
Przed majowym weekendem warto wiedzieć o nim nieco więcej.
Kolorowy chrzan: biały śmietanowy, żółty z kurkumą, różowy z odrobiną zagęszczonego soku z buraka, czerwony ze słodką,
mieloną papryką, zielony z zagęszczonym sokiem ze szpinaku. A niebieski?
Co zawiera w sobie 100 kalorii? Orientacyjnie, rzecz jasna.
Można dodawać do sałatek – ma neutralny smak, ale uwaga – absorbuje wodę! Najprostszy deser: puszkę mleka kokosowego z odrobiną olejku migdałowego (lub bez) wymieszać z ¾ szklanki mleka i 3-5 łyżkami nasion chia (można dać więcej). Najważniejsze, by natychmiast po wrzuceniu nasion dokładnie i energicznie mieszać przez kilka minut, by nie dopuścić do powstania bryłek.
•Jeśli „wpadną sobie w oko”, to on pierwszy podchodzi do niej, nie odwrotnie. On robi pierwszy krok …
… Wyłóż do natłuszczonej, żaroodpornej formy, posyp obficie parmezanem i zapiekaj w ok. 180°C przez 10-20 minut.
Aromatyczne i zdrowe …
Przyjemnie jest zimą otworzyć smakowity słoiczek z zawartością, przypominającą lato.
Umożliwia nam to jedna z technik konserwacji żywności – pasteryzacja lub tyndalizacja – pasteryzacja trzykrotna.
Gdy gotowe (ma być rzadkie), wlej do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
Piecz w 175-180°C przynajmniej pół godziny …
Dziś wiele osób korzysta z komputera i internetu. By chronić swoją prywatność podczas logowania na swoje konto, trzeba mieć swoje indywidualne hasło, najlepiej – złożone z liter dużych i małych, cyfr i ewentualnie innych znaków, dostępnych na klawiaturze