Młode kartofelki… Pycha!
Mogą być białe, żółte, fioletowe; sypkie i mączyste, kruche,
o konsystencji awokado po ugotowaniu – są odmiany do purée, frytek, sałatek – całe mnóstwo.
Mogą być białe, żółte, fioletowe; sypkie i mączyste, kruche,
o konsystencji awokado po ugotowaniu – są odmiany do purée, frytek, sałatek – całe mnóstwo.
Bób nie musi wzdymać, jeśli przed gotowaniem, zalejemy go gorącą wodą i odstawimy na 1-2 godziny.
Potem trzeba go zalać zimną wodą, dodając sól dopiero pod koniec gotowania.
– w Polsce obchodzony jest 26 maja. W tym dniu matki są zwykle obdarowywane laurkami, kwiatami oraz różnego rodzaju prezentami przez własne dzieci, rzadziej inne osoby. Święto to ma na celu okazanie matkom szacunku, miłości i podziękowania za trud włożony w wychowanie.
1 maja 1576 – ślub i koronacja Stefana Batorego i Anny Jagiellonki 1812 − Wiedeń, premiera Wesela Figara W.A. Mozarta 1886 – kulminacja strajków robotniczych w Chicago, dla upamiętnienia których powstało pierwszomajowe, międzynarodowe, robotnicze święto pracy obchodzone od roku 1890, choć w Ameryce Północnej Labour Day obchodzi się w pierwszy poniedziałek września 2001 – w Warszawie odbyła się pierwsza Parada Równości 2004 – […]
… należą do najwcześniej kwitnących kwiatów wiosennych.
Są łatwe w uprawie. Lubią gleby lekkie, próchnicze; miejsca nasłonecznione lub półcieniste.
Kwitną zaraz po stopnieniu śniegów na żółto, niebiesko, fioletowo i biało. Są ozdobą każdego ogrodu.