Grzyby, grzyby!

Dzielą się na trujące, niejadalne i jadalne.
Oprócz tego sporo jest objętych ochroną, od niejadalnego wieloporka gwiaździstego po jadalne, lecz chronione kozie brody w kolorze kurek.

Bób & groszek

Gdy wszystko będzie leciutko złote, dodaj sól, pieprz, krojonego w kostkę ziemniaka, obrany bób i wodę (może być bulion warzywny). Gotuj wszystko do miękkości, na koniec wrzuć serek topiony i całość zmiksuj. Podawaj posypane koperkiem, z grzankami czosnkowymi.

Kaszanka forever!

To hasło bliskie wielu z nas.
Dlatego dziś – pomysły na kaszankę.

Truskawkowo…

… dwie garści obranych, dojrzałych truskawek pokrój w kostkę, skrop obficie octem balsamicznym z czerwonym winem w proporcji 1:1. Małą papryczkę chili posiekaj bardzo drobno i dodaj do truskawek.

Wesoła kuchnia na zielono!

na niewielkiej ilości oliwy podduś osoloną siekaną cebulę z ½ łyżeczki cukru i 2 ząbki siekanego czosnku. Po 5-6 minutach dodaj 2-3 garście siekanego szpinaku, siekaną natkę, garść siekanej bazylii, drobno krojony seler naciowy i cukinię oraz szklankę świeżego, zielonego groszku, pieprz. Duś pod przykryciem, mieszając, około 10 minut.

Co zastrzegliśmy w Unii Europejskiej?

Na przykład oscypka.
Ta nazwa przysługuje wyłącznie serom z mleka owczego (ewentualnie z 40% dodatkiem mleka krowiego), lecz wyłącznie takim, które zrobiono wedle ścisłych reguł …

1 3 4 5 6 7 11
error: Zawartość chroniona prawem autorskim!! Dbamy o prawa: urzędów, instytucji, firm z nami współpracujących oraz własne. Potrzebujesz od nas informacji lub zdjęcia? Skontaktuj się redakcja@mieszkaniec.pl
Skip to content