Truskawki!
Można z nich robić przetwory, ale lepiej to, czego nie zjadacie na bieżąco, zamrozić. W listopadzie mus, kompot lub dżem zrobiony z mrożonych truskawek jest po prostu niezrównany!
Można z nich robić przetwory, ale lepiej to, czego nie zjadacie na bieżąco, zamrozić. W listopadzie mus, kompot lub dżem zrobiony z mrożonych truskawek jest po prostu niezrównany!
Po pierwsze: z niczym nie łączymy owoców fermentujących, takich, jak truskawki, owoce jagodowe, na które zaraz zacznie się sezon, ale też wiśnie czy gruszki. To oznacza, że najkorzystniej jest jeść je przynajmniej godzinę po posiłku i przynajmniej godzinę przed nim.
Jak osiągnąć najlepszy efekt przy minimalnym nakładzie czasu i pracy? Bardzo łatwo. Bardzo tanio. Najpierw – lista zakupów, dokładna, z przyprawami i serwetkami włącznie. Na dzień przed przygotuj bazę do deseru: trzy galaretki w proszku, każda innego koloru (koniecznie!), rozpuść w połowie zalecanej ilości wody i wlej do pojemników, z których nazajutrz będzie łatwo ją wyjąć zanurzając denko na chwilkę do gorącej wody, a potem pokroić w kostkę około 2×2 cm. Póki […]
W Polsce obchodzony jest 26 maja, ale w niektórych krajach w innym dniu (w Boliwii – nazajutrz).
W dodatku czasami jest tożsamy z Dniem Kobiet!
Kurczakowe szaszłyki:
filety z kurczaka (wiadomo, że zagrodowy jest najlepszy), kroimy w kostkę, podobnie,
jak paprykę czerwoną i żółtą, zaś cebulkę dymkę i niewielką cukinię w plasterki…
… tak potrzebny każdemu z nas.
Przed majowym weekendem warto wiedzieć o nim nieco więcej.
Kolorowy chrzan: biały śmietanowy, żółty z kurkumą, różowy z odrobiną zagęszczonego soku z buraka, czerwony ze słodką,
mieloną papryką, zielony z zagęszczonym sokiem ze szpinaku. A niebieski?
Co zawiera w sobie 100 kalorii? Orientacyjnie, rzecz jasna.
Można dodawać do sałatek – ma neutralny smak, ale uwaga – absorbuje wodę! Najprostszy deser: puszkę mleka kokosowego z odrobiną olejku migdałowego (lub bez) wymieszać z ¾ szklanki mleka i 3-5 łyżkami nasion chia (można dać więcej). Najważniejsze, by natychmiast po wrzuceniu nasion dokładnie i energicznie mieszać przez kilka minut, by nie dopuścić do powstania bryłek.
•Jeśli „wpadną sobie w oko”, to on pierwszy podchodzi do niej, nie odwrotnie. On robi pierwszy krok …